Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 May 2014 09:47

BMGK'den Suriye için yeni yardım tasarısı hazırlığı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Suriye ile ilgili insani yardım konusunda yeni ve daha güçlü bir karar tasarısı taslağı hazırlanarak, veto yetkili 5 daimi üyeye dağıtıldığı bildirildi.

BMGK'den Suriye için yeni yardım tasarısı hazırlığı
BMGK, Suriye,

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Suriye ile ilgili insani yardım konusunda yeni ve daha güçlü bir karar tasarısı taslağı hazırlanarak, veto yetkili 5 daimi üyeye dağıtıldığı bildirildi. Suriye'deki şiddetin durdurulması amacıyla hazırlanan karar tasarılarının Rusya ve Çin ''veto''suyla karşılaşması, insani yardımla ilgili tasarının ise başarıya ulaşamaması üzerine, hazırlanan yeni ve daha güçlü bir karar tasarısı taslağı BMGK'nın 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya Federasyonu ve Çin'in Daimi Temsilcilikleri'ne ulaştırıldığı belirtildi.  15 üye ülkeden oluşan BMGK'da, Suriye rejiminin rızası alınmadan ülkeye 4 noktadan sınır ötesi yardımların sağlanmasını içeren karar tasarısı taslağı, Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün öncülüğünde hazırlanırken, öncekilerden daha güçlü bir taslak çalışması olduğu belirtildi.
Genel Sekreteri Ban Ki-mun, en son Suriye raporunda, BMGK'nin insani yardımın Suriyelilere ulaşmasını sağlamak için acilen hareket geçmesi çağrısında bulunmuştu.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan BMGK üyesi Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yardımların yüzde doksanının devletin kontrolündeki bölgelere dağıtıldığı, yardımların muhalefetin kontrolü altındaki Suriyelilere gitmediğini belirtti.
Karar tasarısı taslağının yasal bağlayıcılığı olan askeri eylem veya ekonomik yaptırım gibi zorlayıcı önlemleri içeren, BM sözleşmesinin güç kullanımıyla ilgili 7. maddesi altında hazırlandığı bildirildi.
3 milyona yakın Suriyeli ülkeden kaçarken, 2.5 milyondan fazlası da ülke dışında, Türkiye, Irak ve Ürdün'de sığınmacı statüsünde hayatını sürdürüyor. 160 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Suriye'deki şiddet, 10 milyona yakın Suriyeli'nin de ülke içinde insani yardıma muhtaç duruma düşmesine yol açtı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...