Tgrt Haber
30 Ekim 2016 23:22

BM'nin barış planına Yemen'den ret

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planını, "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu" için kabul etmediklerini açıkladı.

BM'nin barış planına Yemen'den ret
bm, yemen, ret,

 Yemen Haber Ajansı SABA'ya göre Hadi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki ikametgahında müsteşarlarıyla bir araya geldi. Barış planının adil olmadığını belirten Hadi, "BM'nin 2216 sayılı kararına, Körfez girişimine ve tüm siyasi grupların katılımıyla gerçekleştirilen ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararlara aykırı olduğu için bu planı kabul etmedik." ifadesini kullandı.

Hadi, Yemen hükümetinin Cenevre, Biel ve Kuveyt'teki Yemen görüşmelerinde sabırlı davrandığını ve burada alınan kararlara olumlu yaklaştığını ancak "darbecilerin" bunlara karşı çıktığını kaydetti.

Hadi, dün Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planını kabul etmediğini duyurmuştu.

Körfez ülkelerinin öncülüğünde ortaya atılan Körfez girişimi, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in 2011 yılındaki devrimin ardından iktidara teslim edilmesini, Mart 2013 ile Ocak 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen ulusal diyalog görüşmeleri ise Yemen'in 6 bölgeden oluşan federal bir yapıya dönüştürülmesini öngörüyordu. BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2015 yılında aldığı 2216 sayılı karar ise Husilerin ele geçirdikleri kentlerden çekilmelerini, silahların teslim edilmesini ve akabinde siyasi düzenlemelere geçilmesini öngörüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...