Tgrt Haber
28 May 2021 00:11

BM’nin soruşturma kararı İsrail’i üzdü

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, işgalci İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırısı sonrasında uluslararası soruşturma başlattı. Bu karar sonrası ABD ve İsrail’den açıklama geldi.

BM’nin soruşturma kararı İsrail’i üzdü
Birleşmiş Milletler,İsrail,Netanyahu,İsrail Başbakanı Netanyahu

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırısı sonrasında Pakistan ve Filistin’in talebi üzerine özel oturum yaptı. Oturum sonrasında İsrail’in insan hakları ihlalleri nedeniyle soruşturma izni verildi. Bu karar sonrasında İsrail’den açıklama geldi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, BM’nin aldığı kararı “utanç verici” olarak nitelendirdi. Netanyahu, "Bugünün utanç verici kararı, BM İnsan Hakları Konseyi'nin bariz İsrail karşıtı takıntısının bir başka örneğidir" dedi.

FİLİSTİN KARARDAN MEMNUN

Filistin ise BM’nin almış olduğu karardan dolayı memnuniyeti dile getirirken, kararın uluslararası toplumun hesap verebilirlik, kanun yaptırımı ve Filistinlilerin insan haklarının korunması yolunda BM’nin kararlılığını yansıttığını aktardı.

ABD, ÜZÜNTÜ DUYDUĞUNU SÖYLEDİ

Birlemiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin almış olduğu karar sonrası ABD’den açıklama geldi. Karar karşısında derin üzüntü duyduğunu belirten ABD gözlemci statüsüne sahip olduğu ve oy kullanamadığını söyledi. Cenevre’deki ABD heyeti, bugün alınan kararın bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atacağını öne sürdü.

SORUŞTURMA 24 OYLA KABUL EDİLDİ

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Filistin delegasyonu tarafından BM’ye getirilen soruşturma tasarısı, Konseyin 47 üyesinin 24'ünün “lehte”, 9'unun “aleyhte” ve 14'ünün “çekimser” oy kullanması ile kabul edildi. Kararın, yıllardır süren Orta Doğu ihtilafında suistimaller ve bunların "temel nedenleri" konusunda eşi görülmemiş düzeyde bir incelemeye yol açması bekleniyor. Avrupa ülkeleri, oylamada iki ye bölünde Avusturya, İngiltere ve Almanya “aleyhte” oy verirken, Fransa ve Hollanda ise “çekimser” kaldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...