Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Haziran 2022 21:05 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 21:18

Bombaların altında Ukrayna'da kritik zirve: Avrupalı liderlerden AB üyeliğine destek

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da Avrupalı liderler Zelenskiy ile kritik bir zirve gerçekleştirdi. Emmanuel Macron, Olaf Scholz,Mario Draghi ve Klaus Iohannis, Zelenskiy ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verdiklerini açıkladı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Bombaların altında Ukrayna'da kritik zirve: Avrupalı liderlerden AB üyeliğine destek
Ukrayna,Rusya,Avrupa Birliği

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus saldırıları devam ederken Ukrayna’yı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın basın toplantısı sırasında dahi saldırılarına devam ettiğini ve bütün batılı ülkeleri tehdit etmeye devam ettiğini söyleyen Zelenskiy, “Devlet liderlerinin Irpin’deki tren istasyonunu ziyareti sırasında bile ülkenin hemen hemen tüm kentlerinde hava saldırısına dair sirenler çalıyordu. Bu da Rusya’nın kimi ne zaman tehdit edeceğini seçmediğini, Avrupa’ya güvenlik sağlamadığını gösteriyor. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları her birimize, Avrupa’nın tamamına ve ortak değerlerimize karşı saldırıdır. Buna karşı cevabımız sadece birlik olmalıdır. Ukraynalılar, Rusya saldırılarına karşı en ön saflarda yer alıyor ancak bugünkü toplantımızda yalnız olmadığımızı hissettik” dedi. Rusya’nın roket saldırılarına dikkat çeken Zelenskiy, “Rus saldırılarının başladığı ilk günden itibaren Ukrayna’ya 3 binden fazla roket atıldı” ifadelerini kullandı.

Bombaların altında Ukrayna'da kritik zirve: Avrupalı liderlerden AB üyeliğine destek

UKRAYNA’YA SİLAH DESTEĞİ KONUŞULDU

Sözlerinin devamında batılı ülkelerin liderleriyle gerçekleştirdikleri toplantının içeriğine dair bilgiler veren Zelenskiy, “Liderlerle birbirimize karşı tam anlayışla Ukrayna’nın savunmasını güçlendirme konusunu görüştük. Bugün üzerinde anlaşmaya varılan ilgili adımlar için minnettarım. Ukrayna’ya ekonomik destek ve savaş sonrası yeniden yapılanmaya yönelik koordinasyon üzerinde görüştük. Savaş sonrası yeniden yapılanma konusunu daha detaylıca görüşme üzerine anlaştık. Ayrıca Rusya’nın, Ukrayna vatandaşlarına, şirketlerine ve Ukrayna’ya yol açtığı ekonomik kaybı tanzim etmesine yönelik çalışmaları da ele alacağız. Devletimiz bu konuda çok aktif bir şekilde çalışıyor” dedi.

KÜRESEL GIDA KRİZİ ELE ALINDI

Zelenskiy, kendisini ziyaret eden ülkelerin liderleriyle küresel gıda krizini de ele aldıklarından aktararak, “Ayrıca küresel gıda krizinin nasıl duracağına dikkat çektik. Ukrayna, limanları önündeki engelleri kaldırmak için her şeyi yapıyor ancak bu ablukayı başlatan Rus filosu tarafından kaldırılmalı. Diğer taraftan Tuna Nehri boyunca Ukrayna tahılının taşınmasına destek olduğu için Romanya’ya teşekkür ederim” dedi.

Bombaların altında Ukrayna'da kritik zirve: Avrupalı liderlerden AB üyeliğine destek

MACRON’DAN UKRAYNA’YA AB ÜYELİĞİ KONUSUNDA DESTEK

Zelenskiy’in ardından söz alan Macron ise, Ukrayna’ya verdikleri destekleri hatırlattı. Rusya’ya karşı mücadele eden Ukrayna’ya her alanda destek olmaya devam edeceklerini belirten Macron, “Konuk liderlerin tümü Ukrayna’ya ‘Acil Aday Statüsü’ teklifini destekliyor. Ukrayna’nın, Avrupa’nın bir parçası olduğunu göstermek istiyoruz” dedi. Ukrayna’ya, Fransa olarak silah desteği sağmaya devam edeceklerini duyuran Macron, “Kendisini savunması amacıyla Ukrayna’ya 6 adet uzun menzilli Sezar silah sistemlerini göndereceğiz. Zaten bu silahlardan 12 adet gönderme taahhüdümüz bulunuyordu” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya desteklerinin yanı sıra Rusya ile de tüm iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğinden ve Ukrayna-Rusya müzakerelerinin sürmesi gerektiğini bahseden Macron, “Ukrayna'nın kendi kaderini belirlemesi için gereken her şeyi yapacağız. Hangi noktada savaşı durduracağına hangi noktada müzakere masasına oturacağına Ukrayna karar verecek. Zelenskiy ile görüşmelerimizde bundan yola çıkarak Ukrayna’nın hangi koşullarda barışı getireceğini ele alıyoruz” dedi.

Bombaların altında Ukrayna'da kritik zirve: Avrupalı liderlerden AB üyeliğine destek

SCHOLZ: UKRAYNA’YA DESTEK SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Almanya Başbakanı Scholz yaptığı açıklamada, Ukrayna halkına her zaman destek verdiklerini ifade ederek, “Almanya, 800 bin Ukraynalı mülteciyi kabul etti. Almanya, Ukrayna’yı hem askeri hem de mali olarak da desteklemeye devam ediyor. Almanya, Ukrayna ve Moldova’nın, AB üyeliğine ilişkin kararları destekleyecek. Biz Ukrayna’ya ihtiyaç duyulan her an destek sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

DRAGHİ: DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK DEĞERLERİNİ SAVUNUYORUZ

Scholz’un ardından söz alan İtalya Başbakanı Draghi ise, yine diğer liderlerin ifadeleri doğrultusunda Ukrayna’ya destek verdiklerini duyurarak, “Rusya'nın işgaline karşı verdikleri mücadelede Ukrayna halkını destekliyoruz. Avrupa projesinin temelini oluşturan demokrasi ve özgürlük değerlerini savunuyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...