Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Kasım 2021 14:37

Boris Johnson'ın babaannesi Türkiye'de zengin tüccara satılmış

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın dedesinin babaannesi Hanife Feride'nin Çerkes sürgünü esnasında Türkiye'ye göç ettiği ve İstanbul'da 13 yaşındayken zengin bir tüccara satıldığını Johnson'ın gazeteci kız kardeşi Rachel Sabiha anlattı.

Boris Johnson'ın babaannesi Türkiye'de zengin tüccara satılmış
boris johnson,ingiltere,sabiha johnson

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ilgili gerçeği, gazeteci kız kardeşi Rachel Sabiha Johnson İngiliz Times gazetesinde yazdı. Johnson, dedelerinin babaannesi Hanife Feride'nin Rusya'nın uyguladığı Çerkes sürgününde Türkiye'ye göç ettiği ve İstanbul'da 13 yaşındayken zengin bir tüccara satıldığını anlattı. Sabiha Johnson, tüm bunları ise bir televizyon kanalındaki programdan öğrendiğini belirtti.

Sabiha Johnson, yazısında öğrendiklerini şu sözlerle anlattı:

"Hanife Feride, 1800'lü yılların ikinci yarısında Rusların Kafkasya'da Çerkeslere uyguladığı sürgün nedeniyle İstanbul'a göç etmiş. Büyük ninemiz Hanife Feride beyaz köleliğin (cinsel kölelik) kurbanı olmuş ve henüz 13 yaşındayken İstanbul'da babası tarafından zengin bir tüccar olan 43 yaşındaki Ahmed Hamdi'ye satılmış.''

''HAYAT ŞANSI OLARAK DÜŞÜNDÜM''

''Bu gerçeği öğrendikten sonra belgesel ekibi benim ağlamamı bekledi. Ama ben bu beyaz kölelik olayından dolayı üzgün değil sadece çok düşünceliydim. Çünkü Hanife Feride'nin babasının takdir ettiği bir tüccarla evlenmesinin, ona Karadeniz kıyısındaki fakir bir köyde kalmasından çok daha iyi bir hayat şansı vermiş olabileceğini düşündüm.''

Boris Johnson'ın babaannesi Türkiye'de zengin tüccara satılmış

"Ayrıca babaannemiz Hanife Feride 'satılmamış' olsaydı, muhtemelen yine görücü usulü bir evlilik yapacaktı. 19. Yüzyıl'da Kafkasya'da ekonomik çöküş, yoksulluk ve işgal gibi nedenlerle çocuklarını satan babalar, 2021'de Afganistan'da iktidarı Taliban'ın ele geçirmesinden sonra çocuklarını satan babalara benziyor. Hanife Feride'nin satılmasının ona bir şans getirdiğini düşünüyorum. Bu evlilik dolayısıyla üç kuşak sonrası dünya liderleri arasında bulunan politikacı, ağabeyim Boris Johnson doğdu."

Boris Johnson'ın babaannesi Türkiye'de zengin tüccara satılmışRachel ve Boris Johnson'ın büyük ninelerinden Hanife Feride (sağda oturan), kızı Münevver ve torunu Dürer ile birlikte görülüyor.

Öte yandan Çerkes halkı, Rusya tarafından Kafkasya'dan 1862'den itibaren sürgüne zorlandı, sürgün politikası Çarlık Rusyası'nın yıkıldığı1917'ye kadar devam etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...