Tgrt Haber
23 Ocak 2014 15:43

Bosnalı akademisyenlerden Karadavi'ye destek

'Karadavi’nin Bosnalı gençleri Suriye’ye cihada çağırdığı' yönündeki çarpıtma haberler üzerine, çok sayıda akademisyen tepki gösterdi.

Bosnalı akademisyenlerden Karadavi'ye destek
Karadavi'ye destek, bosnalı akademisyenler, kardavi, cihada çağrı,

Bosna Hersek medyasında çıkan "Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi'nin Bosnalı gençleri Suriye'ye cihada çağırdığı" yönündeki haberler üzerine, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda Bosna Hersekli akademisyen ortak bir bildiri yayımlayarak, haberlere tepki gösterdi. "İslam alimlerine hakaret etmek kimin yararına" başlığıyla yayımlanan bildiriyi, aralarında Prof. Dr. Cemaludin Latiç ve Prof. Dr. Safvet Haliloviç gibi ülkenin önde gelen akademisyenlerinin de bulunduğu 20'nin üzerinde akademisyen imzaladı. Emekli akademisyen Mahmut Karaliç'in geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek'te yayın yapan "Dnevni Avaz" gazetesine verdiği ve Karadavi'ye yönelik ağır ithamlar içeren demece tepki vermek amacıyla yayımlanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:
“Sayın Karaliç, Suriye’deki gelişmelerden bahsettiği demecinde, İslam dünyasının en büyük otoritelerinden biri olan Prof. Dr. Yusuf El Karadavi’ye yönelik bazı ağır ithamlarda bulunmuştur. Kendisi (Karaliç), Karadavi’nin Bosna Hersek’e gelerek, buradaki gençlerimizi Suriye’ye cihada davet ettiğini iddia etmiştir. Öncelikle, Karaliç her ne kadar düşünce özgürlüğü hakkını kullanmış olsa da İslam alimlerine iftira atma ve hakaret etmek hakkına sahip değildir. Karadavi, geçen yıl Haziran ayında Saraybosna’yı ziyaret etmiştir, ancak bu ziyaretinin nedeni başkanlığını yürüttüğü Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi'nin Saraybosna’daki toplantısına katılmaktı, cihada davet değil. Karadavi, Saraybosna ziyareti sırasında AA muhabirine verdiği röportajda da Bosna Hersekli Müslümanlar’ın kendi sorunları olduğunu belirtmiş ve Bosnalı gençlerin savaşmak için Suriye’ye gitmelerinin sadece mevcut sorunları büyüteceğini söylemişti. Karaliç, Karadavi’ye iftira atmıştır. Karadavi'nin Arap Baharı gibi demokrasi talebiyle başlatılan halk hareketlerini desteklediği doğrudur. Ancak bu, sadece Karadavi’nin değil, genel olarak tüm İslam alimlerinin ortak duruşudur. Karadavi, diktator rejimlere karşı ayaklanan halkları desteklemiştir. İlginçtir ki Karaliç hiçbir zaman, hiçbir yazısında ya da beyanında diktator Esed rejimini kınadığını ifade etmemiştir. Son olarak, Karadavi, hiçbir röportajında ya da konuşmasında terörist saldırıları haklı bulduğunu ifade etmemiş, hatta El Kaide’nin karıştığı saldırıları ilk kınayanlardan biri olmuştur. Karadavi’nin İslam anlayışı barış, hoşgörü, adalet ve saygı üzerinedir.
Bildiriyi imzalayanlar, İslam dünyasında yaşananların değerlendirilmesi esnasında kullanılacak ifadelere, özellikle de İslam alimlerine yönelik eleştirilere dikkat edilmesi gerektiği görüşünü paylaşmaktadır. Karadavi’ye yönelik saldırılar, onun milyonların gönlündeki yerini küçültmeyecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...