Tgrt Haber
20 Eylül 2021 20:48

Bu bir felaket uyarısı! 'Büyük Ölüm' tekrar gerçekleşecek

Gezegenimiz 252 milyon yıl önce tüm canlı türlerinin büyük bir kısmının öldüğü korkunç bir felaketi yaşadı. Permiyen-Triyas yok oluşu adı verilen olayda yüksek sıcaklıklar canlıları gezegenden sildi. ABD’li bilim insanları, günümüzde insan faktöründen kaynaklanan koşulların milyonlarca yıl önce yaşanan felaketle aynı koşullara taşıdığı konusunda uyardı.

Bu bir felaket uyarısı! 'Büyük Ölüm' tekrar gerçekleşecek
Küresel ısınma,Dünya,Gezegen,Ölüm

ABD’de yapılan bir araştırmada, canlı yaşamının sürdürülebilmesi için fotosentez yapan bakterilerin artmasınI olan ve tatlı su ekosistemlerinin yenilemesini engelleyen 3 faktör bulundu.

Bu üç nedenin artan sera gazı emisyonları, yüksek sıcaklıklar ve toprakta artan mineraller olduğu belirtildi. Bu faktörlerin temiz oksijenin azalmasına ve bitki örtüsünün, toprağın ve yaban hayatına yayılan toksinlerin suda yayılmasına yol açtı. 

GÜNÜMÜZ KOŞULLARI "BÜYÜK ÖLÜM" İLE PARALEL GİDİYOR

Araştırmacılar, bu koşullarla günümüz arasında bazı paralellikler bulunduğunu söyledi. Bunun nedeni, çiçeklerin serbest oksijeni tüketmesi ve tipik olarak bitki örtüsünü, toprağı ve vahşi yaşamı besleyecek olan suya toksinleri salması olarak gösterildi. Permiyen dönemdeki kitlesel yok oluşun ya da diğer adıyla ‘’Büyük Ölüm’’ün gezegendeki her on türden 9’unun ölümüne yol açtığı araştırmalarla ortaya konmuştu.

İNSANLAR...

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada, volkanik patlamaların sera gazı etkisinin ortaya çıkmasına ve sıcaklıklarda çok fazla artışa neden olduğu aktarıldı. Bu durum, ormanların tahrip olmasına ve toprağın beslenemeyip devasa toksik patlamalara yol açan zararlı mikropların burada çoğalmasına neden oldu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...