Tgrt Haber
25 Nisan 2022 15:30 - Güncelleme : 25 Nisan 2022 21:22

Buça'da siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri delecek güçte

Buça'da yüzlerce sivilin öldürüldüğü katliamda tıp doktorları, sivillerin Rus topçuları tarafından ateşlenen mermilerden çıkan küçük çivilerle öldürüldüğünü açıkladı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Guardian
Ukrayna'ya göre, Buça'da en az 410 sivil katledildi.
Ukrayna'ya göre, Buça'da en az 410 sivil katledildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 61. günde de devam ederken Rus güçlerinin katliam yaptığı Buça'da ortaya çıkan bir gerçek kan dondurdu. Kiev'in kuzeyindeki bölgedeki toplu mezarlarda bulunan cesetler üzerinde otopsi yapan pataloglar ve adli tıp uzmanları, insanların kafalarına ve göğüslerine gömülü küçük metal çiviler bulduklarını söylediler. 

The Guardian gazetesine konuşan Ukraynalı adli tıp doktoru Vladyslav Pirovskyi, “Erkeklerin ve kadınların vücutlarında  çok ince, çivi benzeri nesneler bulduk. Vücutta bunları ilk bakışta görmek çok ince olduklarından çok zor. Bu tür cesetlerin çoğu Buça-Irpin bölgesinden geliyor” dedi.

Cesetlerde bulunan metal okların resimlerini inceleyen bağımsız silah uzmanları, bu metal okların 1. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan bir anti-personal silah olan fléchette olduğunu doğruladı. Metal çiviler, tank veya sahada kullanılan silahların mermilerinde bulunuyor. 

Buça'da siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri delecek güçte

İKİNCİ BİR YARAYA NEDEN OLUYOR

Bir diğer yandan tipik olarak 3 cm ile 4 cm arasında uzunlukta olan fléchette'lerin kabuktan ayrılmalarının ardından, yaklaşık 300 m genişliğinde ve 100 m uzunluğunda konik bir kemer halinde dağıldığı aktarıldı. Bu çiviler, bir kişinin vücuduna çarptığında, ok dört kanattan oluşan arka kısmının genellikle kırılarak ikinci bir yaraya neden olduğu açıklandı. 

Buça’daki bazı görgü tanıklarına göre, Mart ayının sonunda Rus kuvvetleri bölgeden çekilmeden birkaç gün önce Rus topçuları tarafından fléchette mermileri ateşlendi. Buça'da ikamet eden Svitlana Chmut, Washington Post'a arabasına çivilenmiş birkaç tane fléchette bulduğunu söyledi.

Buça'da siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri delecek güçte

İNSAN HAKLARI HUKUKUNA AYKIRI

Öte yandan, İnsan hakları grupları uzun zamandır fléchette mermilerinin yasaklanmasını talep etse de, mühimmat uluslararası hukuka göre yasaklanmış değil. Ancak, yoğun nüfuslu sivil alanlarda ölümcül silahların kullanılması insan hakları hukukun ihlali olarak kabul ediliyor.

Buça'da siviller küçük çivilerle katledildi: Miğferleri delecek güçte

Buça'da bulunan fléchette'lerin fotoğraflarını inceleyen İngiltere merkezli Fenix ​​Insight grubunda bir silah uzmanı olan Neil Gibson'a göre, metal dartlar Rus topçusu tarafından kullanılan 122 mm'lik 3Sh1 top mermisinden geldi. Gibson, Twitter'da "Bir başka nadir görülen bir mermi. Bu sefer ABD'deki 'Arı Kovanı' serisi Anti-personel (APERS) mermilerinin Rus muadili… Gerçek bir şarapnel mermisi gibi çalışıyor" yorumunu yaptı.

Öte yandan fléchette’ler 1. Dünya Savaşı’ndan beri piyadelere saldırmak için balistik silahlar olarak kullanıldı.

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...