Tgrt Haber
22 Şubat 2022 12:45 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 12:53

Burkina Faso’da maden felaketi: 60 kişi hayatını kaybetti

Burkina Faso'nun Poni kentinde faaliyette olan altın madeninde patlama meydana geldi. Şiddetli patlamada 60 kişi hayatını kaybederken 100’den fazla işçinin ise yaralandığı öğrenildi.

Altın madeninde meydana gelen patlamaya kimyasalların neden olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
Altın madeninde meydana gelen patlamaya kimyasalların neden olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Altın ve mangan çıkarmada kullandığı yasa dışı yöntemlerle sıklıkla gündeme gelen Burkina Faso’da yeni bir facia yaşandı. Altın madeninde meydana gelen patlamada 60 işçi hayatını kaybetti. Acı olayın ardından şehir yetkililerinden açıklama geldi.

PATLAMANIN NEDENİ BİLİNMİYOR

Burkina Faso'nun güneybatısındaki Poni kentine bağlı Gbomblora köyünde yer alan bir altın madeninde patlama meydana geldi. Yerel yetkililere göre şiddetli patlamada 60 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı. Şehir yetkilisi Antoine Douamba patlamanın nedeninin henüz bilinmediğini söyledi.

Patlamaya bölgede stoklanan altınları işlemek için kullanılan kimyasalların yol açtığı ihtimali üzerinde duruluyor.

YÜZLERCE YASA DIŞI MADEN ALANI

Afrika kıtasının en büyük 5. altın üreticisi Burkina Faso'da altın sektöründe yaklaşık 1.5 milyon kişi istihdam ediliyor. Ülke, uluslararası şirketler tarafından işletilen bazı büyük altın madenlerine ve aynı zamanda gözetim veya düzenleme olmaksızın faaliyet gösteren yüzlerce küçük, yasa dışı maden alanlarına ev sahipliği yapıyor.

Ülke toprakları içerisinde bulunan çok az yeraltı madeni gün yüzüne çıkarılabiliyor. Bu madenlerin başında altın ve mangan gelmektedir. Yeraltı zenginliklerinin genelde ulaşım ağı açısından yetersiz konumda olan kuzey bölgelerde olması madenlere ulaşmada ve çıkarılan ürünlerin sevkiyatında büyük bir problem olarak gösterilmektedir. Burkina Faso yetkilileri uzun yıllardır bu bölgeye demiryolu hattının uzatılması yönünde çalışmalar gerçekleştirse de bu hedef henüz gerçekleştirilememiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...