Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Aralık 2013 12:11

Çadırları uçmasın diye geceleri nöbet tutuyorlar

Süleymaniye'deki Arbat Kampı'na yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar, çadırlarının rüzgarda uçmaması ve yanmaması için geceleri nöbet tutuyorlar.

Çadırları uçmasın diye geceleri nöbet tutuyorlar
süleymaniye, arbat kampı, suriyeli sığınmacılar, çadırları uçmasın, diye nöbet tutuyorlar,

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki Arbat Kampı'na yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar, en çok uzman doktor ve ilaç sıkıntısı çekiyor. Kentin, 15 kilometre güneyinde bulunan kampta yaklaşık 2 bin Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Gıda ve giyim ihtiyaçlarının büyük bir kısmı hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanıyor. İş ve ucuz kiralık ev bulabilen bir süre sonra ailesini de yanına alarak kamptan ayrılarak şehir merkezine yerleşiyor. Bu şekilde Süleymaniye'de kalanların sayısının 20 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Şehir merkezindeki evlere yerleşme imkanı bulamayanlarsa, kamptaki kış şartlarında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.  
Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Muhammet Yusuf, karşılaştıkları en büyük sorunun doktor ve ilaç eksikliği olduğunu belirtti. Özellikle kadın hastalıkları konusunda uzman doktorların bulunmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Muhammed, "Suriyeli doktorların burada çalışmalarına izin verilirse iyi olur. Çünkü o zaman derdimizi daha rahat anlatabiliriz. Özellikle de kadınlar için bu çok önemli" dedi. Ayağındaki rahatsızlık nedeniyle sürekli ilaç tedavisi görmek zorunda olduğunu kaydeden Yusuf, ilaç bulamamaktan yakındı. Yusuf, "Sadece ben değil, çoğumuz ilaç bulamıyoruz. Doğrusu, verilen ilaçların ne işe yaradığını da bilmiyoruz. Bu yüzden kullanmaktan korkuyoruz" şeklinde konuştu. Kampta kalanların bugünlerde en büyük korkusu rüzgarın çadırları uçurması. Toprak zemine kurulan ve her tarafından rüzgar alan çadırlar kış koşullarına da uygun olmadığından çok çabuk dağılıyor. Sık olmazsa da zaman zaman çadırların yandığını kaydeden kamp sakinlerinden Muhammed Ahmet şöyle konuştu:
"Soğukların başlamasıyla birlikte geceleri çadırlarımız rüzgarda uçmasın diye nöbet tutuyoruz. Yazın bir şekilde idare ediyorduk ama kışın gece soğuklarına dayanmak mümkün değil. Çadırlarda gaz sobalarıyla ısınmaya çalışıyoruz. Bu yöntem de uykularımızı kaçırtıyor. Zira çadırlar çok kolay tutuşup yanıyor. Yangınlarda kayıp vermeyelim düşüncesiyle her aileden birileri gece boyunca sürekli uyanık kalıyor." Kamptaki okulunda öğretmenlik Ahmet, çocukların normal olmayan davranışlar sergilediklerini belirterek, "Genellikle agresif davranışlar sergiliyor ve kendi aralarında çok sık kavga ediyor. Elimizden geldiğince çocukları teskin edip birbirlerini anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Tabi bu her zaman kolay olmuyor" diye konuştu. Kampta kalan sığınmacıların çoğunun savaşa rağmen ülkelerine gitmek istediklerini söyleyen Halit Abdullah ise baş gösteren kıtlık yüzünden dönemediklerini belirtiyorlar. Kamp yöneticiliği yapan Abdullah, "Eğer aç kalacağımızı bilmezsek burada kalmayacağız" dedi. Suriyeli sığınmacılar, IKBY yetkililerinden kendilerini Erbil yakınlarında yeni kurulan Behirke Kampı'na nakletmelerini istiyorlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...