Tgrt Haber
13 Şubat 2014 11:48

Çakal, 'Artık herkes pozisyonunu belirledi'

Suriyeli Türkmen muhalif Çakal, vizyonlarını ana hatlarıyla 24 maddede detaylı bir şekilde sunduklarını belirterek, 'Artık herkes pozisyonunu belirledi' dedi.

Çakal, 'Artık herkes pozisyonunu belirledi'
Suriyeli Türkmen muhalif Çakal, suriye sorunu, suriye görüşmeleri, cenevre görüşmeleri,

Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinde devam eden Suriye barış görüşmelerinin ikinci turu kapsamında Suriye muhalefeti heyetinde, Suriye Türkmenlerini temsilen bulunan Hüseyin Abdullah Dede ve Ahmet Çakal, 24 maddelik geçiş sürecine ilişkin öneri metnini AA muhabirleriyle paylaştı ve metnin detayları hakkında bilgi verdi. Dünkü görüşmelere belirli bir gündemle geldiklerini ifade eden Çakal, "Toplantıda, geçiş hükümetine bakışımızı ve siyasi vizyonumuzu ana hatlarıyla 24 maddede detaylı bir şekilde sunduk. Rejimin yanıtı ise bu sunuma karşı yanıt vermemesi ve ısrarla terör meselesini konuşması oldu. Ancak terör meselesinde bile öne sürdüğü abluka ve katliamların, aslında rejim tarafından yapıldığını biz maddeler halinde yanıtladık" dedi. Dünkü toplantının nispeten verimli geçtiğini belirten Çakal, sözlerine şöyle devam etti
"Artık herkes pozisyonunu belirledi. Kimin çözümsüzlükten yana olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle arabulucu İbrahimi toplantıyı bölmek zorunda kaldı. Görüşmelerin ne şekilde süreceği dünkü teklif sonrasında yapılacak görüşemelerle ortaya çıkacak. Ama süreç açısından olumlu bir gidişatın olabileceğini öngörüyoruz." Çakal, sunumda verdikleri 24 maddenin uluslararası anlaşmalara ve demokratik normlara uygun olarak düzenlendiğini kaydederek, " Cenevre-1 bildirgesine göre detaylandırılarak hazırladığımız 24 madddenin her iki tarafı da memnun edeceğini umuyorduk. Ancak, karşı tarafın ısrarla gündeme girmemesi görüşmeleri uzatmaya yönelik bir yaklaşımdır" ifadelerini kullandı.  Türkmenler,Suriye barış görüşmelerinde iki üye ile temsil ediliyor.
Suriye Halep Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Abdullah Dede de Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin, son günlerde iki taraf arasında varılan ateşkesle Humus'un eski şehir kısmında kuşatma altında bulunan insanların bölgeden çıkarılmasının sağlanmasına ilişkin, "Humus bir başarıdır" ifadelerini yorumladı. Humus'ta şehri terk etmek isteyen 336 kişinin Suriye rejimi tarafından sorgulandığını anımsatan Dede, "Maalesef hiç kimse bu insanlara yardım etmiyor. Kısaca bu insanlar fişleniyor" şeklinde konuştu. Humus'ta tam tersine çok büyük bir başarısızlık olduğunu vurgulayan Dede, "Biz insanların şehirlerini terk edip mülteci olmalarını istemiyoruz. Oradaki yapılan anlaşmaya göre şehir insanlardan arındırılıyor. Bizim düşüncemize göre Humus'ta etnik temizlik yapılıyor" dedi. Suriye'deki Türkmenlerin durumuna da değinen Dede, Suriye'de tahminen 3.5 milyon Türkmen bulunduğuna dikkati çekti. Zehra beldesinde yaklaşık 5 bin Türkmen olduğunu ifade eden Dede, "Şehir, 13 aydır abluka altında ve insanlar çok perişan durumda. 3 gün önce şehre 11 füze düştü. Şehre sekiz koldan saldırıldı ve 17 şehit verdik" dedi.
İkinci tur görüşmeler başladığı günden beri Cenevre'de bulunan ve görüşmelerde yer alan heyete askeri danışmanlık yapan  Suriye Türkmen Meclisi Başkanı emekli Tümgeneral Fayez Amro ise ilk turda askeri personelin Cenevre'de bulunmasını gerektirecek bir durum olmadığını çünkü tamamen bunu bir ön değerlendirme turu olarak gördüklerini söyledi. Son dönemlerde çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle askeri görüşlere gereksinim duyulduğunu ifade eden Amro, "ÖzgürSuriye Ordusu'ndan 3 komutan şu an Cenevre'de ve bu sayı önümüzdeki günlerde 7'ye çıkacak" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...