Tgrt Haber
13 May 2014 10:57

Carba, 'Muhalif gruplar arasında ayrılık söz konusu değil'

SMDK Başkanı Carba, Suriyeli muhalifler arasında ayrılık bulunduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek 'Şu anda muhalifler arasında tek bir ses var, tek bir yapı ve o da benim başkanı olduğum yapıdır' dedi.

Carba, 'Muhalif gruplar arasında ayrılık söz konusu değil'
SMDK Başkanı Carba, suriye, muhalifler,

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, ilk kez geldiği Washington’da temasları kapsamında Georgetown Üniversitesi’nde bir konferansa katıldı. Suriye’deki savaşın geçtiğimiz aylarda üçünü yılını geride bıraktığını anımsatan Carba, ülkede bugüne kadar 10 milyonu aşkın insanın yurtlarından edildiğini, yaklaşık 200 bin kişinin öldüğünü ve sayısız insanın da yaralandığını anlattı. Ülkedeki insanlık felaketinin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Carba, siyasi çözüm bulmak için çabalamaya devam ettiklerini kaydetti. Carba, Suriye’de rejimin hava saldırılarının ve varil bombalarının sivil halkın ölümlerini arttırdığına vurgu yaparak, Suriye ordusunun hava gücüne karşılık verecek tesirli silahların muhaliflerde bulunmadığını ifade etti. Rejimin bu saldırılarını püskürtecek etkili silahlara ihtiyaç duyduklarını dile getiren Carba, herkesin, kendilerinin Washington’a sadece silah yardımı isteğinde bulunmak için geldiğini düşündüğünden söz etti.
“Biz ABD’ye sadece silah istemek için gelmedik” diyen Carba, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’nin yasal olarak bizi Suriye halkının temsilcileri kabul etmesi nedeniyle Washington’dayız. Burada bulunan temsilciliğimizin statüsü de geldiğimizde ABD yasaları altında resmi ‘yabancı misyon’ olarak değiştirildi. Bizim koalisyonumuzu Avrupa ve Arap ülkelerinin de aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde ülke tanıyor. Biz Suriye halkının yasal temsilcileriyiz ve bu vasıfla buradayız”. Suriye’deki iç savaşa siyasi bir çözüm bulmak için Cenevre’deki müzakerelere büyük fedakarlıklar yaparak gittiklerinden bahseden Carba, ancak rejimin görüşmeleri nasıl tıkadığını paylaştı. Carba, şunları kaydetti: “Cenevre’ye siyasi bir çözüm bulmak için gittik. Fikirlerimizi, görüşlerimizi, çözüm önerilerimizi anlattık. Ancak rejim bu müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. Cenevre’de bir ümit vardı, eğer rejim müzakereleri verimsiz kılmasaydı şimdi burada rejimin hava saldırılarıyla insanların ölmeye devam ettiğini, bu ölümleri önlemek için de bizim silah yardımı istediğimizi konuşmuyor olacaktık. Ama şimdi sivil halkın üzerine her gün yağan varil bombaları var”. Carba, muhalifler arasında birlikteliğin bulunmadığına yönelik haberlerin ise asılsız olduğunu dile getirdi. “Muhalif gruplar arasında dillendirildiği gibi bir ayrılık söz konusu değil” diyen Carba, Washington’a hareketlerinden önce muhaliflerin önde gelen liderleriyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve herhangi bir fikir ayrılığını görmediğini kaydetti. Carba, “Şu anda muhalifler arasında tek bir ses var, tek bir yapı. Aramızda ayrılıkların bulunduğuna dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Tek bir yapı var ve o da benim başkanı olduğum yapıdır. Bunu herkes söylüyor” diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta ilk kez geldiği Washington'da temaslarına başlayan el-Carba, ABD Kongresi Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez ve bazı komite üyeleri ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelmiş, ABD Barış Enstitüsü ve Georgetown Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu bazı kurumlarda konuşmalar gerçekleştirmişti. Carba, bugün de Beyaz Saray'a geçerek Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Susan Rice ile görüşecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...