Tgrt Haber
31 May 2021 17:06

Çavuşoğlu: S-400 için ABD'ye yeni öneri sunduk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden yönetiminin iyi ilişki arayışında olduğunu belirtip, S-400 ve İHA'lar hakkında önemli mesajlar verdi.

Çavuşoğlu: S-400 için ABD'ye yeni öneri sunduk
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,S-400

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, birtakım temaslarda bulunmak üzere gittiği Yunanistan'ın başkenti Atina'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerika Birleşik Devletleri ile yeni dönemdeki ilişkiler hakkında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Liderler Zirvesi'ndeki Erdoğan-Biden görüşmesinden önce Ankara Washington hatıında bakanlar düzeyinde ziyaret gerçekleşeceğini belirtti.

"YENİ ABD YÖNETİMİ DAHİ İYİ İLİŞKİ ARAYIŞINDA"

Sözde Ermeni soykırımı açıklamasının yol açtığı olumsuz etkiye rağmen yeni ABD yönetiminin diyalog kurmaya çalıştığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "Yeni ABD yönetiminin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını görüyoruz. Buna genel anlamda Suriye de dahil. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington'a gideceğim ya da ABD Dışişleri Bakanı Blinken buraya gelecek. Tarihi belli değil" şeklinde konuştu. 

ABD İLE S-400 GERİLİMİ

Rusya'dan alınan hava savunma sistemi S-400'ler sebebiyle ABD ile yaşanan gerilime de değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, S-400'lerin kontrolünün tamamen Türkiye'de olacağını vurgulayıp, "S-400 konusunda ABD'ye siyasi çalışma grubu önerisi sunduk. Birçok teknisyeni eğitime gönderdik. Rus askeri uzmanı Türkiye'de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden 'kullanmayın' teklifini kabul etmek mümkün değil" açıklamasını yaptı.

RUSYA TÜRKİYE'YE SEYAHAT KISITLAMASINI KALDIRACAK MI?

Yaz mevsimi öncesi turizm sektöründe tüm gözler Rusya'ya çevrilmiş durumda. Korona virüs salgını nedeniyle Rusya Türkiye'ye yapılacak turları kısıtlamıştı. Kısıtlama kararıyla ilgili son gelişmeleri aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya'nın bize söylediği bu siyasi değil. Uçuş kısıtlaması kararının tamamıyla virüs nedeniyle olduğunu söylüyorlar. Sonuçta şimdi rakamlar düştü umarım açarlar. Rus turistler açılması için çok baskı yapıyor" dedi.

İHA'LARA TALEP ARTIYOR

Türkiye'ye son dönemde terörle mücadelede büyük katkı sağlayan, Dağlık Karabağ'daki savaşın gidişatını değiştiren silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (İHA/SİHA) dünyanın pek çok yerinden talep olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Endonezya ve başka ülkelerden talep var ama Romanya ve Polonya konusunda ciddi değişiklik oldu. Savunma sanayi ürünleri satın alırken belirledikleri AB ve NATO üyesi olma kriterini her ikisi de değiştirdi" ifadesini kullandı.

Suriye'deki seçim sonuçlarını tanımadıklarını dile getiren Çavuşoğlu; Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi durumunda karşılıklı büyükelçi atayabileceklerini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...