Tgrt Haber
09 Şubat 2014 22:58

CDU çifte vatandaşlık sözünde duracak mı

Çifte vatandaşlığa ikametgah ya da okul diploması şartı.

CDU çifte vatandaşlık sözünde duracak mı
çifte vatandaşlık için, ikametgah ve okul diploması, Thomas de Maizere, almanya, türkiye, vatandaşlık

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, hükümet kurulduktan sonra herkesi heyecanlandıran çifte vatandaşlık hakkında hazırladığı yasa tasarısında, Almanya’da doğan göçmen gençlerinden ikametgah ya da okul diploması da talep ediyor. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise, çifte vatandaşlık için ‘Almanya’da doğum’ şartından başka ek şartlar istenmesine karşı. Almanya’da özellikle Türk gençlerinin merakla beklediği çifte vatandaşlık konusunda Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) bakan, hazırladığı yasa tasarısında Almanya’da doğan göçmen ailelere mensup gençlerin çifte vatandaş olabilmeleri için ek olarak burada büyüdüklerini ispatlayacak ikametgah belgesi ya da okul diploması sunmalarını talep etti. ’Tagesspiegel am Sonntag’ gazetesine konuşan de Maiziere, Almanya topraklarında doğup büyüyen ve hayatlarının büyük kısmını burada geçiren göçmen ailelere mensup gençlerin çifte vatandaşlık hakkından yararlanabileceklerini açıkladı. Buna göre ülkede doğan göçmen çocuklarının en az 12 yıl Almanya’da yaşamaları ve ergenlik döneminin büyük kısmını Almanya’da geçirmeleri talep ediliyor. Yine ülkede doğan göçmen ailelere mensup gençlere Almanya’dan bir okul diploması göstermeleri halinde çok vatandaşlık hakkı tanınacak. CDU’lu muhafazakar siyasi, gençlerin Almanya’da büyüdüklerini ispatlayacak şekilde ikametgah belgesi temin etmelerinin zor olabileceğini belirterek şöyle dedi: “Burada bir okulu bitirdiklerini gösteren belgeyi sunmak daha kolay, dolayısıyla bu bir engel değil, aksine rahatlatan bir durum.” Yeni yasa yürürlüğe girene kadar bir vatandaşlık için karar vermek zorunda olan ve bundan dolayı da Alman vatandaşlığı kaybeden gençler için bir geçiş yasasına gerek olmadığını savunan de Maiziere, bu gençlere hızlı ve bürokrasiden uzak bir şekilde yeniden Alman vatandaşlığının verileceğini belirtti.
ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN ŞARTLAR İSTENMESİNE ELEŞTİRİ
Konu hakkında açıklama yapan Federal Uyum Bakanı Aydan Özöğuz (SPD), çifte vatandaşlık için göçmen ailelere mensup gençlere bazı şartlar getirilmesini reddetti. ‘Der Spiegel’ dergisine konuşan Özoğuz, kimsenin yerel idari birimlere daha fazla iş, personel ve masrafa mal olacak ek yük getirmek istemediğini söyledi. Konu hakkında Zaman’a konuşan Bavyera milletvekili Arif Taşdelen (SPD) de, Bakan Özoğuz’un görüşlerini desteklediğini, Almanya’da doğan çocukların doğal olarak burada okula gittiklerini ve çok az bir kısmının yurt dışında eğitim gördüğünü belirterek, talepleri gereksiz bürokrasi olarak değerlendirdi
OPSİYON MODELİ SONA ERİYOR
Yeni yasayla sona erecek ’opsiyon modeli’ne göre anne veya babasından biri en az sekiz yıldır Almanya’da yaşayanlara Alman vatandaşlığı verilerek geçici bir süre için çifte vatandaş olmalarına göz yumuluyor. Ancak bu çocukların 18 ile 23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi isteniyor. 23 yaşının sonuna kadar tercihte bulunmayanlar otomatik olarak Alman vatandaşlığını kaybediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...