Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Eylül 2016 18:05

Çelik, 'AB'nin güvenilirliği üzerinde şüpheler doğdu'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Hukuk devleti, insan hakları ve demokrasi temellerine kurulan AB'nin güvenililirliği üzerine şüpheler doğmuştur." dedi.

Çelik, 'AB'nin güvenilirliği üzerinde şüpheler doğdu'
bakan çelik, ab,

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine yönelik makalesi, İspanyol El Pais gazetesi ile Bloomberg'in Avrupa baskısına yayımlandı.

Bakan Çelik, AB'nin 15 Temmuz sonrasında gösterdiği tavrın sonuçları olacağını belirterek, "Hukuk devleti, insan hakları ve demokrasi temelleri üzerine kurulan AB'nin güvenilirliği üzerine şüpheler doğmuştur." ifadesini kullandı.

AB'nin kendi temellerini savunmakta gösterdiği kabiliyetsizliğin yeni bir şey olmadığını, bunun bir benzerinin 2013 yılında Mısır'daki askeri darbede de görüldüğünü aktaran Çelik, AB ülkelerinde özellikle 2008 yılındaki ekonomik krizden itibaren popülizm, soyutlanma politikası ve yabancı düşmanlığının arttığına dikkat çekti.

"Avrupa ile her zaman işbirliği yaptık"

Türkiye'nin bu tutumlara rağmen AB'ye karşı yapıcı ve profesyonel bir tutum takındığını belirten Çelik, "Bir şeyi açık olarak dile getirmek istiyorum, zorlukları aşmak için Avrupa ile her zaman işbirliği yaptık." ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin, Avrupa'nın güvenliğine de katkı sağladığına işaret eden Çelik, DAEŞ'e karşı mücadelede ilk sırada yer almanın yanı sıra yabancı savaşçıların çatışma bölgelerine geçişini engellemek için Avrupa hükümetleriyle işbirliğinde bulunulduğunu, 50 binden fazla terör şüphelisinin Türkiye'ye girişinin yasaklandığını, Türk otoritelerinin masum insanları hedef alan saldırı tehditlerine karşı Avrupalıları her zaman bilgilendirdiğini anlattı.

Bakan Çelik, AB'nin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve tüm Avrupa'daki göçmen toplumlarında imajının iyileştirilmesi için de Türkiye'nin yapıcı katkıları olduğunu ifade ederek, makalesine şöyle devam etti:

"Fikir değiştirmedik. AB üyesi olmak Türkiye'nin stratejik bir hedefi olmaya devam ediyor. Bunu, ne çifte standartlı ölçütler ne de adabımuaşeretten uzak tutumlar önler. Bu andan itibaren Avrupa'nın, 10 yıl sonra kendisini nerede görmek istediği ve değerlerimizi korumak için nereye kadar gidebileceği gibi birlik hakkında bazı zor kararlar almaktan başka çaresi yoktur. Bugün, Türkiye ve başarısız darbe girişimi üzerine söylenen sözler aslında çok daha farklı şeyleri içermektedir. Tartışma, popülizm karşısında liderlik, ayrımcılık karşısında tolerans, acil çıkarlar karşısında temeller, aşırıcılık karşısında ortak duygular üzerinedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...