Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ocak 2014 19:29

Cenevre 2'de mutabakat sağlanamadı

Suriye muhalefeti heyeti ile Esed rejimi temsilcileri arasında bugün yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Cenevre 2'de mutabakat sağlanamadı
cenevre-2, isviçre, Montrö, Suriye muhalefeti, suriye, esed, esed,rijim, mutubakat, görüşmeler, suriye de esad rejimi,

Suriye yönetiminin sabahki oturumda sunduğu 5 maddelik bildiriyi "süreç için tuzak" olarak değerlendiren ve reddeden muhalefet temsilcileri, bir an önce siyasi geçiş yönetimi müzakerelerine başlanması çağrısını yineledi. Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinden Enes el-Abde, Esed, müzakerelerin zemininin 2012'de düzenlenen Cenevre-1 Konferansı'nda kabul edilen bildiri olması gerektiğini ancak rejimin bundan kaçmak için türlü taktiklere başvurduğunu söyledi. Görüşmelere verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enes el-Abde, "Rejim, hala Cenevre-1'i konuşmaktan korkuyor" dedi. Suriye yönetiminin, Cenevre Bildirisi'nde öngörülen siyasi geçiş sürecini istemediğini kaydeden Abde, "Çünkü bu diktatörlüğün sonu anlamına gelecek. O yüzden esaslı görüşmelere geçmemek için direniyorlar, görüşmelerden kaçmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı.
Görüşmelerin geleceği
Öğleden sonra BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirten Enes el-Abde, şunları kaydetti: "BM Temsilcisi İbrahimi'ye şunu söyleyeceğiz: Rejim, Suriye'de siyasi geçiş sürecini gerçekten de istediği yönünde şu ana kadar hiçbir olumlu işaret vermedi. Eğer rejimin bu tutumu devam ederse vaktimizi boşa harcıyor olacağız. Bu müzakereleri yeniden rayına oturmak için bir şeyler yapılmalı."
Humus'ta son durum
SMDK üyesi Enes el-Abde, aylardır abluka altında tutulan Humus'taki son durumun sorulması üzerine, "Humus konusunda son haberler cesaret verici değil. Suriye rejimi, savaş suçlarından olan sistematik aç bırakma politikasını devam ettiriyor" diye konuştu. Suriye yönetiminin dün El İbrahimi'ye ilettiği, Humus'ta dileyen kadın ve çocukların eski şehirden ayrılabilecekleri açıklamasının anımsatılması ve yardım konvoyunun kente gönderilmesi konusunda son gelişmelerin sorulması üzerine de El-Abde şu yanıtı verdi: "Biliyorsunuz, Esad rejimi bir şey söyler ama uygulamada hep başkasını yapar. Siviller konusunu konuşmadan önce Humus'taki abluka kaldırılmalıdır. Şam'da hazır bekleyen yardım kamyonları Humus'a ulaştırılmalıdır. Halkın yemek temin etmesi, ilaç temin etmesine izin verilmelidir. Onun ardından siviller kendi kararlarını vermelidir. Ayrılmak istiyorlarsa Humus'tan ayrılırlar, istemiyorlarsa kalırlar."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...