Tgrt Haber
28 Ocak 2014 12:26

Cenevre'de 5. gün görüşmeleri başladı

Suriye barış görüşmelerinin 5’inci gününde taraflar bir kez daha masaya oturdu. SMDK Sözcüsü Safi, 'Bugünkü görüşmelerde geçiş yönetimini ele alacağız' dedi.

Cenevre'de 5. gün görüşmeleri başladı
suriye, barış görüşmeleri, cenevre, 5. gün görüşmeleri, smdk sözcüsü,

Suriye barış görüşmelerinin 5’inci gününde taraflar bir kez daha masaya oturdu. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi’nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler için BM Cenevre Ofisi’ne önce muhalifler, ardından Şam yönetiminin temsilcileri geldi. Heyetler karşı karşıya gelmemeleri için farklı kapılardan BM binasına alındı. Suriye muhalefeti heyeti binaya A 13 kapısından girerken, rejim temsilcileri A15 kapısını kullandı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, görüşmeler için binaya girerken basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, “Bugünkü görüşmelerde geçiş yönetimini ele alacağız” dedi.  Luey, bir gazetecinin “Umutlu musunuz?” sorusuna “İnşallah” diyerek karşılık verdi.
SMDK üyesi Enes el-Abde de görüşme öncesinde bina dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Görüşmelerde asıl önceliğimiz olan Cenevre Bildirisi’ne yoğunlaşacağız” dedi. Görüşmelerin ilk dört gününde Humus’a ablukanın kaldırılması ve insani yardım konularında ilerleme sağlanamaması konusunda Esed yönetimini eleştiren el-Abde, “Rejim sistematik aç bırakma politikasında ısrar etmeye devam ediyor. İbrahimi tarafından ortaya konan güven artırıcı inisiyatife karşı çıkmaya hala devam ediyorlar”  dedi. Suriye yönetimi müzakere heyeti tarafından dünkü görüşmede gündeme getirilen 5 maddelik ilkeler bildirisi ile ilgili sorular üzerine de el-Abde, “Rejimin temel taktiği, görüşmeleri Cenevre Bildirisi’nden uzaklaştırmak. Yeni bir referans belgesi ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez” karşılığını verdi. SMDK üyesi el-Abde, ilk dört günde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle “görüşmelerden çekilip çekilmeyecekleri” sorusuna ise “Görüşmelere devam edeceğimiz” yanıtını verdi. 22 Ocak’ta toplanan Cenevre-2 Konferansı’nın ardından Suriye muhalefeti ve rejim heyetleri arasında 24 Ocak’ta başlayan ve bugün beşinci gününe giren görüşmeler, üç yıldır süren iç savaşa son vermeyi ve ülkede “tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi” kurmayı amaçlıyor. Suriye Özel Temsilcisi El İbrahimi’nin arabuluculuğunda aynı salonda bir araya gelen ancak henüz karşılıklı konuşmaya başlamayan taraflar, görüşlerini ve taleplerini İbrahimi aracılığıyla karşı tarafa iletiyor. İbrahimi daha önce yaptığı açıklamada, öncelikle insani konularda “istişarelerde” bulunacaklarını, ardından siyasi müzakerelere geçecekleri, müzakerelerin uluslararası toplum tarafından 2012'deki Cenevre-1 Konferansı'nda kabul edilen Cenevre Bildirisi temelinde yapılacağını kaydetmişti.
Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızası ile tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor. Ancak Suriye rejimi, Cenevre Bildirisi üzerinde bazı çekincelerinin olduğunu kaydediyor ve süreçte önceliğin “terörle mücadele” olması gerektiğini savunuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...