Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Ekim 2021 18:33

Cezayir'den Macron'un sözlerine sert tepki: Osmanlı sömürgeci değildi

Cezayir Alimler Birliği’nden Macron'un Osmanlı Devleti’nin Cezayir’de ‘sömürgeci’ olduğu yönündeki suçlamalarına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Osmanlı’nın Cezayir’e sömürge işgalcisi olarak gelmediğini bilakis İspanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldiği belirtildi.

Cezayir'den Macron'un sözlerine sert tepki: Osmanlı sömürgeci değildi
Macron,Fransa,Cezayir,Osmanlı,Türkiye,Sömürge

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Abdurrezak Kasum, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Osmanlı dönemine atıfta bulunarak Türklerin Cezayir’de “sömürgeci” olduğu yönündeki suçlamalarına karşı bir makale yayınlayarak sert tepki gösterdi.

OSMANLI DÖNEMİNDE CEZAYİRLİLER HAYATLARINDAN MEMNUNDU

Kasum, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge işgalcisi olarak gelmedi, bilakis İspanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldi. Osmanlı, ölüm ve yıkımla suçlanmıyor. Osmanlı döneminde Cezayirliler hayatlarından memnundu, onlar Cezayirlilerin servetini yağmalamadılar." ifadelerini kullandı.

Osmanlıların Cezayir'de kendi dilini empoze etmediğine işaret eden Kasum, Osmanlı Devleti'nin Cezayir'de yerel halkın dinine, diline ve inancına karışmadığını kaydetti. Kasum, Cezayirlilerin Fransız sömürgeciliğini "trajedinin babası, sefalet ve nefretin kaynağı" şeklinde tanımladığını belirterek Fransız şirketleriyle ticari ilişkilerin sonlandırılması çağrısı yaptı.

MACRO’NUN SKANDAL AÇIKLAMALARI…

Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini" ileri süren Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor." ifadelerini kullanmıştı.

“KABUL EDİLEMEZ BİR HAKARET”

Bunun üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Macron'un ifadeleri "Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" şeklinde nitelendirilmiş ve kınanmıştı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un, ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istişare için derhal geri çağırdığı, ayrıca Cezayir hava sahasının Fransız askeri uçaklarına kapatıldığı bildirilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...