Tgrt Haber
28 Eylül 2021 09:01

Skandal iddia: CIA WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı öldürmeyi planladı

ABD'yi karıştıran bir iddia ortaya atıldı. 2017 yılında WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ı CIA'in Londra'da sığındığı Ekvador'dan kaçırıp öldürmeyi planladığı iddia edildi.

Skandal iddia: CIA WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı öldürmeyi planladı
julian assenge,cıa,abd,wikileaks

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) 2017'de Londra'da Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ı kaçırıp öldürmeyi planladığına dair bir 'öneri'yi Beyaz Saray'a sunduğu iddia edildi. Yahoo News'in 30'dan fazla eski ABD yetkilisiyle yaptığı röportajlar üzerine hazırladığı haberde Wikileaks'in ''Vault 7'' olarak bilinen sızıntı, CIA'in bilgisayar korsanlığı ve gizli takip tekniklerini detaylarıyla yayımlasıyla CIA'i bir hayli kızdırdığı öne sürüldü.

Dönemin dışişleri bakanı olan CIA Başkanı Miike Pompeo'nun sızıntıdan sonra Assange'dan intikam almaya kararlı olduğu iddia edilen haberde Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin üst düzey yetkililerinin de bulunduğu bir toplantıda suikast ve kaçırma da dahil Assange'a ne yapılacağına ilişkin ''tercihlerin'' konuşulduğu yer aldı.

Haberde, yetkililerin, Rusya'nın Assange'ı Londra'dan Moskova'ya kaçırmayı planladığına dair bir istihbaratın da ABD yönetimini Assange'ı ellerinden kaçırmamak için bu suikast planına sevk ettiği yönündeki ifadelerine yer verildi.

Skandal iddia: CIA WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı öldürmeyi planladı

SİLAHLI ÇATIŞMA, ARABAYA ÇARPMA, UÇAĞIN TEKERLEKLERİNİ PATLATMAK...

Ayrıca Assange'ın muhtemel kaçışını engellemek için olası senaryolar arasında Londra sokaklarında Rus ajanlarla silahlı çatışmaya girmek, Assange'ın kaçırılacağı arabaya çarpmak, Rus uçağının tekerleklerini vurarak patlatmak dahil birçok şiddet içerikli eylem planı olduğu iddia edildi.

Öte yandan Assange, 2010'dan başlamak üzere WikiLeaks'in binlerce gizli ABD diplomatik yazışmasını yayınlamasıyla ilgili suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. 2012'den beri Londra'da Ekvador Büyükelçiliğinde yaşayan Assange, Ekvador'un korumasını geri çekmesinin ardından Nisan 2019'da İngiltere tarafından tutuklanmıştı. Yargılanma süreci devam eden Assange, halen Londra'daki Belmarsh hapishanesinde tutuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...