Tgrt Haber
30 Kasım 2021 16:34

Dünyada eşi benzeri yok: Çiftlikte yürürken dev Roma mozaiği buldu

İngiltere’de Jim Irvine adlı bir çiftçi, babasının çiftliğinde ailesiyle birlikte yürürken 800 metrekarelik devasa bir Roma mozaiği buldu. Mozaik, Homeros'un Yunan savaşçı Akhilleus'un Truva Savaşı'nın sonunda Truva Prensi Hector ile savaştığı "İlyada" sahnesini tasvir ediyor.

Dünyada eşi benzeri yok: Çiftlikte yürürken dev Roma mozaiği buldu
Roma mozaiği,tarihi keşif

İngiltere’de heyecanlandıran tarihi keşif. Jim Irvine adlı bir çiftçi, babası Brian Naylor’un çiftliğinde ailesiyle birlikte gezintiye çıktığı sırada 800 metrekarelik Roma mozaiği keşfetti. Jim Irvine, kızı ve eşiyle çiftlikte gezerken çanak çömlek parçaları, istiridye kabukları ve turuncu Roma kiremitleri fark ettiğini söyledi. Ardından yerel bir müzeyle temasa geçtiğini belirten Irvine, “O sırada kalıntıların yakınındaki toprağı kazmaya başladık. Çok geçmeden alttaki mozaiğin birkaç paslı kırmızı çinisini ortaya çıkardık. Bir duvar çıkar diye düşünmüştüm. Özellikle bunun kadar özel bir mozaikle karşılaşmayı hiç beklemiyordum" dedi. 

Dünyada eşi benzeri yok: Çiftlikte yürürken dev Roma mozaiği buldu

İLYADA'YI TASVİR EDİYOR 

Leicester Üniversitesi Arkeoloji ve Antik Tarih Okulu personeli ve öğrencileri kazıyı gerçekleştirdi. Bir yıl boyunca süren kazılarda mozaiğin yanı sıra ahır, hamam da olmak üzere bir dizi tarihi yapı ortaya çıkarıldı. Yeni bulunan mozaik, yaklaşık 36 fit (11 metre) x 23 fit (7 m) boyutunda. Homeros'un Yunan savaşçı Akhilleus'un Truva Savaşı'nın sonunda Truva Prensi Hector ile savaştığı "İlyada" sahnesini tasvir ediyor. Tahminlere göre mozaik bir evin yemek odasının veya eğlence alanının zemini olduğu tahmin ediliyor.

SON YÜZYILIN EN HEYECAN VERİCİ KEŞFİ 

Leicester Arkeoloji Hizmetleri Üniversitesi müdür yardımcısı ve kazı proje yöneticisi John Thomas, yaptığı açıklamada, "Bu kesinlikle İngiltere'de son yüzyıldaki en heyecan verici Roma mozaiği keşfidir. Roma villalarında daha önce yapılan kazılarda, bunun gibi yerleşimlerin yalnızca bir kısmına ulaşılabiliyordu. Ancak bu çok iyi korunmuş. Bütünüyle bir villa örneği" ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...