Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ocak 2022 14:36

Çin ve Tayvan arasında gerilim! Çin bölgeye 39 savaş uçağıyla girdi

Rusya ve Ukrayna gerilimi devam ederken Çin ve Tayvan arasındaki kriz de yeniden tavan yaptı. Çin, Tayvan yönetiminin hava sahası olarak kabul ettiği bölgeye 39 savaş uçağıyla giriş yaptı.

Çin ve Tayvan arasında gerilim! Çin bölgeye 39 savaş uçağıyla girdi
Çin,Tayvan,Rusya,Ukrayna

Rusya ile Ukrayna savaşın eşiğine gelirken dünya gündemi Çin ve Tayvan arasında yeniden büyüyen krize yön çevirdi. Taiwan News’in haberine göre, Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı (MND), Çin'e ait olduğu belirtilen 39 askeri uçağın, ADIZ ilan edilen bölgeye izinsiz girdiğini açıkladı.

'EN BÜYÜK İHLAL'

Çin'in 39 uçağının sınırı ihlal etmesi üzerine bakanlık durumu  "Ekim ayından bu yana kayıtlara geçen en büyük ihlal" diyerek değerlendirdi. Ülke yönetimi Çin'in bu hareketine karşılık telsizlerden uyarıda bulunarak faaliyetlerinin izlenmesi için sivil devriye uçaklarını gönderdi. Ayrıca Hava savunma sistemlerinin de konuşlandırıldığı belirtildi.

UZMANLAR TAHMİN ETMİŞTİ

Batılı siyasiler ve uzmanlar daha önce, Ukrayna ve Rusya arasında tansiyonun artması halinde, Çin ordusunun da her an Tayvan'a girebileceğini iddia etmişti.

ASKERİ VE DİPLOMASİ BASKILARI ARTTI

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen yeni yıl konuşmasında askeri çatışmanın çözüm olmadığını belirtmişti ve "Pekin yönetimine durumu yanlış değerlendirmemesini hatırlatarak askeri maceracılıkla uluslararası genişlemesini engellememiz lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve son iki yılda egemenlik iddiasını güçlendirmek için askeri ve diplomasi baskılarını artırdı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yeni yıl konuşmasında 'anayurdun tamamen birleşmesi Tayvan boğazının her iki tarafındaki insanların paylaştığı bir ülke olduğunu' söylemişti.

Tahvan ise sık sık bağımsız bir ülke olduğunu belirterek özgürlüğünü ve demokrasisini müdafaa edeceklerini açıklıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...