Tgrt Haber
15 Haziran 2021 12:43

Çin'de nükleer sızıntı şüphesi: Yaklaşan bir radyolojik tehdit

Bir Fransız şirketinden Amerika Dışişleri Bakanlığı'na gelen bir mektup Çin'deki Taishan Nükleer Santrali'nde yaşanan sızıntı iddiasını güçlendirdi.

Çin'de nükleer sızıntı şüphesi: Yaklaşan bir radyolojik tehdit
çin,amerika,nükleer sızıntı

Geçtiğimiz hafta bir Fransız şirketinin ABD hükümetine yolladığı "yaklaşan bir radyolojik tehdit" konulu mektubu şüphe uyandırdı. Çin nükleer santralinde bir sızıntı olduğu raporu Amerika tarafından değerlendirmeye alındı. Fransız şirketinden ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen bir mektuba göre, uyarı, Çin güvenlik otoritesinin, Guangdong eyaletindeki Taishan Nükleer Santrali dışında radyasyon tespiti için kabul edilebilir limitleri, kapatmak zorunda kalmamak için yükselttiği yönündeki bir suçlamayı içeriyordu. 

''TEHDİT OLUŞTURMUYOR''

CNN International'ın haberine göre, kaynaklardan biri, Fransız şirketi Framatome'nin endişe verici bildirimine rağmen, Biden yönetiminin tesisin henüz "kriz seviyesinde" olmadığına inandığını söyledi. Amerikalı yetkililere göre, durum şu anda ne fabrikadaki işçiler ne de Çin halkı için bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Bir başka yabancı şirket ise nükleer sızıntı sorununun varlığını kabul etmek gerektiğini savunuyor. Sızıntının devam etmesi veya düzeltilmeden daha şiddetli hale gelmesi durumunda ABD'yi karmaşık bir duruma sokabileceği iddia ediliyor. Ayrıca, ABD hükümeti, sorunun tehlike oluşturmadığını düşünse de Ulusal Güvenlik Konseyi geçen hafta birkaç toplantı gerçekleştirdi.

Kaynaklar, Biden yönetiminin durumu Fransız hükümeti ve Enerji Bakanlığı'ndaki kendi uzmanlarıyla görüştüğünü söyledi. ABD'li yetkililer, ABD'nin Çin hükümetiyle de temas halinde olduğunu, ancak bu temasın kapsamının belirsiz olduğunu söyledi.

ABD hükümeti Çin'deki nükleer sızıntı raporunu değerlendirdiğini reddeti. Ancak NSC, Dışişleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı yetkilileri, Çin halkı için herhangi bir risk olması durumunda ABD'nin nükleer kazalarla ilgili mevcut anlaşmalar kapsamında bunu duyurması gerektiği konusunda ısrar etti.

ÇİN İDDİALARI YANITLADI

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, nükleer tesisin tüm koşulları tamamen karşıladığını ve tesisin yakınlarında anormallik belirtisi olmadığını açıkladı. Zhao, “Çin’in nükleer güç reaktörleri şu ana kadar çevreyi ve kamu sağlığını etkileyecek hiçbir vakaya yol açmadan iyi faaliyet sicilini sürdürmüştür” dedi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...