Tgrt Haber
05 Ağustos 2022 09:47 - Güncelleme : 05 Ağustos 2022 10:03

Çin’den güç gösterisi, savaş uçaklarını ve gemilerini gönderdi! Tayvan'dan tepki

Tayvan ile Çin arasındaki gerilim artıyor. ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin bu hafta adaya yaptığı ziyaret bir süredir devam eden gerginliği daha da tırmandırdı. Adanın Savunma Bakanlığı, Çin’in savaş gemileri ve uçaklarıyla Tayvan yakınlarındaki sularda askeri tatbikatlar düzenlediğini açıklayarak "Son derece kışkırtıcı bir eylem" dedi.

Çin’den güç gösterisi, savaş uçaklarını ve gemilerini gönderdi! Tayvan'dan tepki
Çin,Tayvan

ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin bu hafta Tayvan ziyareti zaten gergin olan Çin-Tayvan ilişkilerini iyice gerdi. Ülkeler savaş pozisyonu aldı ve karşılıklı ekonomik yaptırımlar uyguladı. Öte yandan Çin, bugün Tayvan yakınından deniz ve hava kuvvetlerinden oluşan bir askeri tatbikat düzenledi. Adanın Savunma Bakanlığı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu güçlerinin ada ile Çin arasındaki sınır çizgisine yaklaşmasını "son derece kışkırtıcı bir eylem" olarak nitelendirdi. Bu hat, daha önce Pekin ve Taipei arasında gayri resmi ama büyük ölçüde saygı duyulan bir kontrol sınırıydı.

JAPONYA ADALARINA MERMİ DÜŞTÜ 

Bakanlık, Tayvan ordusunun telsiz uyarılarıyla karşılık verdiğini ve hava devriye kuvvetlerini, deniz gemilerini ve kıyıya dayalı füze sistemlerini alarma geçirdiğini kaydetti. Tayvan Başbakanı Su Tseng-Chang, adanın "özgürlük ve demokrasiyi" temsil ettiğini ve komşu Çin’in dünyanın en işlek suyollarından birinde keyfi olarak tatbikat düzenlediğine dikkat çekti. 
Öte yandan Japonya, Japon adalarının yakınlarına inen beş mermiden dolayı Çin'e resmi protestoda bulundu. Pelosi, bugün Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile buluşmak için Tokyo'ya gitti. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Perşembe günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Çin'in böyle adımlar atabileceğini tahmin ediyorduk. Ayrıca bu eylemlerin devam etmesini ve önümüzdeki günlerde tepki vermeye devam etmesini bekliyoruz” dedi.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...