Tgrt Haber
16 Ağustos 2021 11:48

Çin'den Taliban açıklaması: Afgan halkının tercihine saygılıyız

Afganistan'da yönetimin Taliban'a geçmesi üzerine açıklamalar yapan Çin Dışişleri, ''Afgan halkının istek ve tercihlerine saygı duymalıyız'' açıklamasında bulundu.

Çin'den Taliban açıklaması: Afgan halkının tercihine saygılıyız
çin,taliban,afganistan

Afganistan'da Taliban, dün Kabil'e girdi ve yönetimi ele geçirdi. Amerika büyükelçiliğini Kabil Havalimanı'na taşırken Çin ve Rusya ise henüz harekete geçmedi. Çin'in Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Pekin’in Afgan halkının istek ve tercihine saygı duyduğu belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün düzenlenen basın toplantısında, şu ifadeleri kullandı:

“Afganistan’da büyük değişiklikler yaşandı. Afgan halkının istek ve tercihlerine saygı gösteriyoruz. Afganistan’daki savaş 40 yıldan fazla sürdü. Savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması, 30 milyon Afgan’ın müşterek arzusu olduğu gibi, tüm uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin ortak temennisi.”

''KAOSTAN UZAK YURTLARINI İNŞA ETMELERİNİ UMUYORUZ''

Taliban’ın, ülkedeki savaşın bittiğine, Afgan vatandaşlarının ve ülkedeki yabancı misyonların güvenliğini koruyacaklarına dair açıklamasını hatırlatan Hua sözlerine şunları da ekledi:

''Çin, bu sözlerin hayata geçirilmesini, Afganistan’da pürüzsüz bir geçiş sağlanmasını, her tür terör ve suç eyleminin önlenmesini ve bu suretle, Afgan halkının savaşın getirdiği kaostan uzak kalarak yurtlarını yeniden inşa etmesini umuyor.''

Çin'den Taliban açıklaması: Afgan halkının tercihine saygılıyız

TALİBAN VE ÇİN GÖRÜŞMÜŞTÜ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 28 Temmuz’da Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde Taliban heyetini ağırlamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin tarafının Taliban’a barış görüşmelerini ilerletme çağrısında bulunduğu, Taliban’ın da Çin’e yatırım için ortam oluşturma sözü verdiği kaydedilmişti. Wang Yi, temmuz ayı başındaki Tacikistan ziyareti esnasında yaptığı açıklamada da Taliban'ı terör örgütleriyle arasına net bir çizgi çekmeye ve Afgan siyasetinde ana akım çizgiye dönmeye çağırmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...