Tgrt Haber
03 Ağustos 2022 11:07 - Güncelleme : 03 Ağustos 2022 11:26

Çin'den Tayvan'a ekonomik yaptırım: Birçok ürünün ithalatı durdu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin'den ekonomik yaptırım geldi. Çin, adadan narenciye ve iki tür balığın ithalatını durdurdu. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Çin'den Tayvan'a ekonomik yaptırım: Birçok ürünün ithalatı durdu
tayvan,çin,yaptırım

Çin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine ilişkin tepkileri sürüyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin Çin'in egemenliğine müdahale ettiğini belirterek ziyareti kınadı. Bakan Wang, Pelosi’nin ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin ihlali ve Çin’in egemenliğinin kötü niyetli ihlali olduğunu vurguladı. Ziyaretin "açıkça siyasi provokasyon" olduğunu savunan Wang, ziyaretin Çin halkında öfkeye de yol açtığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bu, bazı ABD’li politikacıların Çin-ABD ilişkilerinde sorun çıkaran ve ABD’nin Tayvan Boğazı’nda barış ve bölgesel istikrarın ’en büyük yok edicisi’ haline geldiğini bir kez daha kanıtlıyor.''

WASHINGTON'A MESAJ

Washington yönetimine mesaj gönderen Wang, "ABD, Çin’in yeniden birleşme sürecine müdahale etme, Çin’in gelişimini sabote etme, jeopolitik durumu manipüle etme ve doğru ile yanlışı karıştırma fantezisinden vazgeçmeli" diyerek Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu ve yeniden birleşmenin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olan tarihsel bir sonuç olduğunu kaydetti. Wang, "Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere veya dış güçlerin müdahalesine asla izin vermeyeceğiz" dedi. ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını ne şekilde desteklediğinin önemli olmadığını söyleyen Wang, "ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan güçleri ne kadar desteklerse desteklesin, çabası başarısız olacak ve geriye diğer ülkelerin içişlerine büyük ölçüde müdahale ettiğine dair yalnızca daha kötü kayıtlar bırakacak" ifadelerini kullandı.

ÇİN'DEN TAYVAN'A EKONOMİK YAPTIRIM

Çin Gümrükler Genel İdaresinden yapılan açıklamada ise Tayvani'dan turunçgil ve iki tür balığın bugünden itibaren ithalatının durdurulduğu bildirildi. Greyfurt, limon ve portakal dahil olmak üzere turunçgillerin yanı sıra kılkuyruk balığı ve dondurulmuş istavritin ana karaya girişinin ilgili düzenlemelere uygun olarak askıya alındığı ve ilgili işletmelerin bilgilendirileceği aktarıldı.

Pekin yönetiminin söz konusu ithalat hamlesi, Pelosi'nin ziyaretine karşı Tayvan'a "ekonomik yaptırım" olarak yorumlandı.

TAYVAN-ÇİN KRİZİ

Pekin yönetimi, Tayvan'ın Çin’in bir parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu belirtiyor. ABD ise Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını güçlendirmeye çalışırken, Pekin yönetimi ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "adaya bağımsızlık konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumluyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...