Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Haziran 2021 09:04

Çin'den tepki çeken karar: Wuhan Viroloji Enstitüsü ödüle aday

Çin'in en iyi bilim ödülüne Wuhan Viroloji Enstitüsü'nü aday göstermesi tepki çekti. ''Yarasa kadın'' olarak bilinen bilim insanı Shi Zhengli de komiteden övgü aldı.

Çin'den tepki çeken karar: Wuhan Viroloji Enstitüsü ödüle aday
çin,wuhan viroloji enstitüsü,covid19,koronavirüs

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin henüz kaynağı çözülemese de yüksek ihtimallerden biri Covid-19'un ortaya çıktığı Çin'deki bir laboratuvar idi. Laboratuvar sızıntı teorisinin merkezinde bulunan Wuhan Viroloji Enstitüsü için son verilen karar ise tepkilere neden oldu.

Laboratuvar, Çin Bilimler Akademisi'nin 2021 Üstün Bilim ve Teknoloji Başarı Ödülü'ne aday gösterildi. Aynı labotatuvarda hayvanlarla ilgili araştırmalara öncülük eden ülkenin ''Yarasa kadın'' olarak tanıdığı bilim insanı Shi Zhengli'ya ise komiteden övgüler aldı.

Çin'den tepki çeken karar: Wuhan Viroloji Enstitüsü ödüle aday

Daily Mail Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çin Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan bir açıklama şu ifadeler kullanıldı:

 "Araştırma grubu toplu olarak Covid-19'un etiyolojisine ilişkin en kapsamlı ve sistematik tanımlama araştırmasını tamamladı ve projenin sonuçları önemli bir temel attı ve Covid-19 virüsünün kökeni, epidemiyolojisi ve patojenik mekanizmasının yanı sıra ilaç ve aşıların araştırılması ve geliştirilmesi üzerine takip araştırması için teknoloji platformu. Salgın önleme ve kontrol için önemli bilimsel ve teknolojik destek sağladı.''

SPEKÜLASYONLARA RAĞMEN ÖDÜLE ADAY

Ödül için adaylık Wuhan Viroloji Enstitüsü'ne, virüsün doğal olarak meydana gelmediği, ancak salgının ilk tespit edildiği Wuhan hayvan pazarından sadece birkaç km uzakta bulunan laboratuvardan kaçtığı yönündeki artan spekülasyonlara rağmen geldi.  

Eleştirmenler, geçen yıl bir komplo teorisi olarak reddedilen fikri kabul etmeyi reddeden bilim adamlarına tepki gösterdi.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...