Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ekim 2021 15:39

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da açlıkla mücadele eden bir aile, tanımadıkları bir adama 500 dolar (yaklaşık 5 bin TL) karşılığında kız bebeklerini sattı. Başka çaresi olmadığını savunan aile büyükleri, 'Aksi halde diğer çocuklarımız açlıktan ölecekti' dedi.

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
afganistan,,taliban,,açlık,,ekonomik kriz,,kız bebek,

Afganistan'da Taliban'ın ağustos ayında yönetimi ele geçirmesinin ardından dünyanın en büyük insani kriziyle karşı karşıya kaldı. Ekonomideki çatlak her geçen gün biraz daha büyürken Afgan bir aile, tanımadıkları bir adama 500 dolar (yaklaşık 5 bin TL) karşılığında kız bebeklerini sattı.

Bebeğin yürümeye başladıktan sonra satın alan adam tarafından ailesinden alınarak başka bir yere götürüleceği öğrenilirken aile, diğer çocuklarının açlıktan ölmemesi için bunu yapmak zorunda olduklarını savundu.

EVLERİN YÜZDE 95'İ YETERLİ YİYECEĞE ULAŞAMIYOR

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD'nin ülkeden çekilmesi ve Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasıyla birlitke uluslararası yardım fonları donduruldu. Ülkedeki evlerin yüzde 95'inin yeterli yiyeceğe ulaşamadığı bilinirken kurulan hükümet geçtiğimiz günlerde, maaşların buğdayla ödeneceğini açıklamıştı. Bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturan halk açlıkla müacdele ederken büyük ölçüde dış yardımlara bağımlı olan ülke ekonomisi, Taliban'dan sonra batılı ülkelerin yardımı kesmesiyle çöküşe girdi.

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
Birleşmiş Milletler (BM), Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da nüfusun yarısından fazlasına denk gelen 22,8 milyon kişinin bu kış ciddi gıda güvenliği sıkıntısı yaşayacağı uyarısında bulundu.

ULUSLARARASI FONLAR DONDURULDU

Dünya Bankası verilerine göre,  gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 40'ı uluslararası yardımdan gelen Afganistan'ın Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile erişebileceği varlıklar da dahil olmak üzere uluslararası tüm fonları donduruldu. 

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
Afganistan’daki gıda sorununun Suriye, Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden daha ciddi ve umutsuz olacağını vurgulayan BM görevlisi,"Afganistan'da şu anda dünyanın en kötü insani felaketlerinden birisi yaşanıyor. En kötü felaket için geri sayım başladı ve şimdi harekete geçmezsek, en kötü felaketi de göreceğiz" dedi.

"KEŞKE KIZIMI SATMAK ZORUNDA KALMASAYDIM"

Ekonominin büyük oranda bozulduğu Afganistan'da halk, ciddi bir insani krizle karşı karşıya kalırken bir ailenin, yeni doğmuş kız bebeklerini tanımadıkları bir aileye sattıkları öğrenildi. Bebeğin annesi, diğer çocukları açlıktan ölmek üzere olduğu için kız bebeğini satmak zorunda kaldığını belirterek "Keşke kızımı satmak zorunda kalmasaydım" dedi.

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
İç savaşın olumsuz etkileri, küresel ısınma, ekonomik ve sağlık sorunlarıyla boğuşan Afganistan’da, BM ölçülerine göre nüfusun yarısından fazlası bu kışı “3. derece” diye nitelendirilen “akut gıda krizi” ve “4. derece” diye adlandırılan “acil gıda” sorunu yaşayan ülkeler kategorisinde yaşayacak.

"AÇLIKTAN ÖLÜYORUZ, HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK"

Çöp toplayarak geçimini sağlamaya çalıştığını söyleyen kızın babası, artık bunun da bir şey kazanmadığını ifade ederek, "Açlıktan ölüyoruz. Şu anda evimizde unumuz, yağımız yok. Hiçbir şeyimiz yok." şeklinde konuştu. 

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
BM ölçülerine göre, 3. derece, ciddi akut gıda beslenme sorunu, 4. derece ise arkasından ölümlerin geleceği aşırı derece ciddi akut gıda sorununun göstergesi olarak biliniyor. BM’de 5. derece ise tam bir kıtlık göstergesi olarak anılıyor.

"YAPMAK ZORUNDAYDIM"

Kızının akıbetinin ne olacağı sorulduğunda, “Kızımın geleceğinin nasıl olacağını bilmiyorum.  Bu konuda nasıl hissedeceğini de bilmiyorum. Ama yapmak zorundaydım" diyen baba, bu paranın çocuklarını en azıdnan bir süreliğine açlıktan ölmekten kurtaracağını ifade etti.

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
Dünya Gıda Programı’na göre, nisan ayından bu yana nüfusunu yüzde 37’si daha akut gıda güvenliği sıkıntısı yaşayanlar grubuna dahil oldu.

"YÜRÜMEYE BAŞLADIĞINDA GÖTÜRÜLECEK"

 

 

Herat'taki 'Sınır Tanımayan Doktorlar' hastanesine giden BBC muhabiri,  bebeğin yürümeye başladığında, onu satın alan adam tarafından götürüleceğini söyledi. 

Afganistan'da dram! Çocukları açlıktan ölmesin diye bebeklerini sattılar
AKUT Gıda Güvenliği grubuna yeni dahil olanların arasındaki 3,2 milyon çocuk 5 yaşın altında.

"ÇOCUĞUYLA EVLENECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Muhabir, "Adam şimdilik 500 doların yarısından fazlasını ödedi. Bu, aileyi birkaç ay idare eder. Adam, kızın çocuğuyla evleneceğini söyledi ama kimse ne olacağından  emin değil” açıklamasını yaptı. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...