Tgrt Haber
10 Ocak 2022 11:41

Covid-19 karantinası yıldırımları azalttı

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki bir araştırmaya göre, Covid-19 nedeniyle 2018 yılına kıyasla 2020 yılında yıldırım sayısı yüzde 19 düştü.

Covid-19 karantinası yıldırımları azalttı
yıldırım,covid-19,koronavirüs,karantina

Massachusetts Institute of Technology'deki bilim insanlarının çalışmasından ilginç bir Covid-19 sonucu çıktı. ABD'ya pandemi süresince daha az yıldırım düştüğü tespit edildi. Çalışmada, 2020 yılının özellikle bahar aylarında koronavirüs pandemisinin, dünyanın birçok yerinde sokağa çıkma yasağına neden olduğu ve insanları daha az enerji kullandığı bildirildi.

Sokağa çıkma yasağıyla beraber evlerinde daha çok vakit geçirmek zorunda kalanlar nedeniyle solunan hava ve sular daha temiz kaldı. Araştırmada karbon salınımının azaldığı ve dünyanın daha sessiz hale geldiği de belirtildi. 

Çalışmaya göre, atmosferdeki aerosol adı verilen küçük parçacıkların yıldırımlara katkıda bulunduğuna ve fosil yakıt kullanmak gibi insan faaliyetlerinin aerosolleri serbest bıraktığına vurgu yapıldı. İnsanlar karantina boyunca daha az aerosol saldığından, atmesferdeki aerosol konsantrasyonunun düştüğünün, bunun da yıldırım olaylarını önemli ölçüde azalttığının altı çizildi.

Covid-19 karantinası yıldırımları azalttı

''YÜZDE 19 OLDUKÇA BÜYÜK BİR AZALMA''

Meteorolog Earle Williams, Massachusetts Institute of Technology'de ekibin yıldırımları ölçmek için 3 farklı yöntem kullandığını söyledi:

"Tüm sonuçlar aynı eğilimi gösterdi ki azalan bir aerosol konsantrasyonuyla azalan yıldırım aktivitesi ilişkili.''

Atmosferdeki bazı aerosollerin su buharı toplayarak bulut damlacıkları oluşturabileceği vurgulanırken, Williams, daha fazla aerosol olduğunda, buluttaki su buharının daha fazla sayıda damlacık arasında dağıldığını, bu nedenle damlacıkların daha küçük olduğunu ve daha büyük yağmur damlacıklarına dönüşme olasılığının daha düşük olduğunu söyledi.

Covid-19 karantinası yıldırımları azalttı

DAHA AZ ARAÇ SÜRMEK DE ETKİLİ OLDU

Covid-19 karantinası dolayısıyla insanlar atmosfere daha az aerosol yayarken, fosil yakıt yakan satrallerde de üretim azaldı. İnsanların daha az sürmesinin de fosil yakıt tüketimini düşürdüğünü söyleyen Williams, "Otomobil trafiğinin aerosol üretimi üzerinde büyük etkisi var" dedi.

Benzer şekilde, hava yolculuğundan kaynaklanan kirliliğin önemli ölçüde azaldığının altı çizilen araştırmada, 2018’in aynı 3 aylık dönemine kıyasla 2020’de yıldırım sayısının yüzde 19 azaldığı belirtildi.

Williams, "Yüzde 19 oldukça büyük bir azalma" derken, Güneydoğu Asya, Avrupa ve Afrika'nın en büyük düşüşü yaşadığını, Amerika kıtasının ise azalmadan diğer kıtalara kıyasla daha az etkilendiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...