Tgrt Haber
27 May 2021 12:11

"Covid-19'un kökenini soruşturun" talimatı

ABD Başkanı Joe Biden, istihbarat yetkililerine Covid-19'a neden olan korona virüsünün kökenini belirlenmesi emri verdi. Biden, çalışmaları "iki katına çıkarma" ve 90 gün içinde rapor hazırlama talimatında bulundu.

"Covid-19'un kökenini soruşturun" talimatı
ABD Başkanı Joe Biden,Covid-19

ABD yönetimi, korona virüsün kökeninin tespit edilmesine yönelik başlatılan çalışmaları derinleştiriyor.

ÇALIŞMALARI "İKİ KATINA ÇIKARMA" EMRİ

ABD Başkanı Joe Biden, istihbarat servislerine korona virüsün kökenini araştırmaya yönelik yürütülen çalışmaları "iki katına çıkarma" emri verdi.

ABD istihbarat servislerinin virüsün laboratuvar kazası sonucu mu yoksa enfekte bir hayvanla insan temasından mı kaynaklandığı konusunda ikiye bölündüğünü söyleyen Biden, birimlere 90 gün içinde yeni bir rapor hazırlamaları yönünde talimat verdi.

İKİ SENARYO ETRAFINDA BİRLEŞTİLER

Biden, ABD istihbarat topluluğunun çoğunluğunun bu iki senaryo etrafında birleştiğini ancak "birinin diğerinden daha muhtemel olduğu yönünde yeterli bilgi olmadığını" ifade etti.

İki birimin virüsün kaynağı konusunda hayvan bağı ihtimaline yoğunlaştığını, birinin ise laboratuvar teorisine eğilim gösterdiğini kaydeden Biden, çoğunluğun "birinin diğerinden daha muhtemel olduğu yönünde yeterli veri olmadığı" görüşünde birleştiğini vurguladı.

"ÇİN'E BASKI YAPILMASI"

Bu kapsamda yeni bir rapor hazırlanması talimatını veren Biden, "ABD, Çin'e tam, şeffaf, kanıta dayalı uluslararası bir soruşturmaya katılması ve tüm ilgili veri ve kanıtlara erişim sağlanması amacıyla baskı yapılması için dünya çapında benzer düşünen ortaklarla birlikte çalışmaya devam edecek" dedi.

17 AMERİKAN İSTİHBARAT SERVİSİNDEN OLUŞUYOR

Öte yandan önceki Başkan Donald Trump ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yürütülen çalışmalarda virüsün Çin'deki bir laboratuvardan kaza sonucu ortaya çıkmış olabileceğine dair kanıtlar olduğunu ifade etmişti. Ancak kanıtlar kamuoyu ile paylaşılmamıştı. Pekin yönetimi ise söz konusu iddiaları reddetmişti.

ÇİN'DEN "SİYASALLAŞTIRILMA" UYARISI

Biden'ın son açıklamasının ardından Çin'in Washington Büyükelçiliği, Covid-19'un kökenine yönelik çalışmaların "siyasallaştırılmasına" karşı uyarıda bulundu. Büyükelçiliğin internet sitesinden yapılan ve Biden'ın sözlerinden doğrudan bahsedilmeyen açıklamada, karalama kampanyalarının ve "laboratuvar sızıntısı" komplo teorisinin yeniden gün yüzüne çıktığı ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...