Tgrt Haber
20 Ekim 2021 17:02

Covid aşı raporu: 8 ayda ölen aşısızların sayısı aşılıların 23 katı

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü'nün raporuna göre, aşısız kişilerin, aşılı kişilere oranla hayatını kaybetme olasılığı arasında büyük bir uçurum var. İtalya'da son 8 ayda hayatını kaybeden Covid-19 hastaları baz alındığında, aşı sürecini tamamlamamış olanların, tamamlayanlara göre ölüm riski 23 kat daha yüksek.

Covid aşı raporu: 8 ayda ölen aşısızların sayısı aşılıların 23 katı
koronavirüs,,covid-19,,aşı,,italya,

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü raporunda, 1 Şubat - 5 Ekim 2021 tarihleri arasında ülkedeki Covid-19 vakalarını ele aldı. Rapora göre, bu tarihlerde hayatını kaybeden 38 bin 96 can kaybından 33 bin 620'si hiç aşı yaptırmamış, 1440'ı ise aşı dozlarını tamamlamamış. Analizde aşılı olduğu halde ölen Covid-19 hastalarının yaş ortalaması ve ortalama kronolojik hastalık sayısının aşısızlara göre daha yüksek olduğu da ortaya çıktı. Fakat aşı dozlarının tamamlamış Covid ölümlerinde yaş ortalaması 85,5'di.

Aşı yaptırmamış olanlar arasındaki ortalama ölüm yaşı ise aşılılara oranla daha düşük, 78,3 olarak belirlendi. Geçmişten gelen kronolojik hastalık sayısı bakımından da aşılı ölümlerle aşısızlar arasında fark olduğu tespit edildi. Aşısız ölümlerde altta yatan patoloji sayısı ortalama 3,9 iken, aşılılarda bu sayı 5.

Covid aşı raporu: 8 ayda ölen aşısızların sayısı aşılıların 23 katı

AŞILI ÖLÜMLERDE EN ÇOK RASTLANAN KRONİK HASTALIKLAR

Covid-19 aşı dozlarını tamamladığı halde hayatını kaybeden hastalarda en yaygın görülen patolojiler arasında kalp hastalıkları (iskemik kardiyopati, atrial fibrilasyon ve kalp yetmezliği), demans ve kanser yer aldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Enstitü'nün Kardiyovasküler Hastalıklar, Endokrinoloji ve Yaşlanma Departmanı Müdürü Prof. Graziano Onder, yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf hastaların korunması için toplumdaki aşılı kişi sayısını artırmanın önemine vurgu yaptı.

Prof. Onder'in açıklamaları şu şekildeydi:

"Çok sayıda patolojisi olan çok yaşlı hastaların aşı yaptırmış olsalar bile düşük bağışıklık geliştirebileceğini ve dolayısıyla SARS-COV-2 enfeksiyonuna daha açık olabileceğini söylemek mümkün. Zayıf durumdaki bu insanlar, nüfusun büyük kısmının aşılanmasından en büyük faydayı görecek olan kişilerdir. Bu sayede enfeksiyon riski azaltılır. Onları korumanın en iyi yolu virüsün dolaşımını azaltmaktır."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...