Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ocak 2022 06:27

20 yıllık örgüt hiçbir ülkeye gitmemişti: 3600 kişilik güç Kazakistan'da

Dönem başkanlığını Ermenistan'ın yaptığı, Rusya'nın üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) 3.600 kişilik güçle Almatı'ya geldi. 20 yıllık örgüt, geçmişte de yardım talepleri almış ancak hiçbir ülkeye gitmemişti.

20 yıllık örgüt hiçbir ülkeye gitmemişti: 3600 kişilik güç Kazakistan'da
kazakistan,CSTO,rusya,ermenistan,türk baharı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev’in; ülkesindeki durumu istikrara kavuşturmak için yardım istediği Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) birimleri Almatı’ya ulaştı. Genel merkezi Moskova’da bulunan ve 2002 yılında Kazakistan, Rusya, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus tarafından kurulan CSTO, Kazakistan’ı istikrara kavuşturmak üzere harekete geçme kararı aldı. Dönem başkanlığını Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın yaptığı örgüt, tarihinde ilk defa üye bir ülkeye güç gönderme kararı almış oldu. Örgüt 2010 yılında Kırgızistan, 2021 yılında da Ermenistan’ın barışı koruma kuvveti talebini reddetmişti. CSTO Barış Gücü asker, polis ve sivillerden yaklaşık 3.600 kişiden oluşuyor. Muharebe birimleri, polis birimleri, bir grup askerî gözlemci, savaş birimleri, teknik ve lojistik destek görevlerinin yerine getirilmesini sağlamak için diğer kurum ve kuruluşlar örgüt içinde görev yapıyor. Çatışan taraarın ayrılması, müzakere şartlarının oluşturulması ve çatışmanın barışçıl çözümü için diğer tedbirler, yerelliğin kontrolü ve sorumluluk alanındaki nüfusun eylemleri, kitlesel huzursuzlukla mücadele, hayati nesnelerin korunması ve savunulması, çatışan taraar arasında iletişimi sağlayacak tedbirler alınması gibi görevlerde rol alabiliyorlar.

20 yıllık örgüt hiçbir ülkeye gitmemişti: 3600 kişilik güç Kazakistan'da

ESKİ BAŞBAKAN: GERİ GÖNDERİN

Eski Kazakistan Başbakanı Akezhan Kazhageldin, Cumhurbaşkanı Tokayev'in kaçınılması gereken bir adım attığını belirterek Kolektif Güvenlik Ant-aşması Örgütünün (CSTO) Kazakistan’a davet edilmesinin çok büyük hata olduğunu iddia etti. Kazhageldin örgütün derhâl geri gönderilmesi gerektiğini iddia ederek "Onlara şöyle diyebilirsiniz: Teşekkürler, meslektaşlarım. CSTO'nun çalıştığından emin oldum. İlk Rus ordusunun geldiğinden emin oldum, hepinize teşekkür ederim, kendimiz çözeceğiz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Tokayev’in, Almatı'da yaşanan sürecin en derinlerine inmesi gerektiğini vurgulayan Kazhageldin "Tutuklananlar var. Kronoloji kayıtlar var, tetikçiler bulunabilir. Bunların sebep olduğunu biliyoruz. Almatı'da yaşananlar bir protesto bile değildi. Almatı'da sivil toplumla hiçbir ilgisi olmayan çok iyi düşünülmüş bir eylem vardı. Bunlar maaş alan insanlardı” dedi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...