Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ocak 2015 10:45

Cumhurbaşkanı Erdoğan Boko Haram'ın katliamını kınadı

Boko Haram örgütünün Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Baga kentinde gerçekleştirdiği son saldırılarda 2 binden fazla kişiyi öldürdüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Boko Haram'ın katliamını kınadı
boko haram, cumhurbaşkanı erdoğan, boko haram örgütü, nijerya, boko haram saldırı,

Boko Haram'ın Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Baga kentine saldırıları beşinci gününe girdi. Yetkililer Nijerya-Çad sınırında 'büyük bir insani kriz' yaşandığını söyledi. Yüzlerce insanın saldırılara Türk Dışişleri Bakanlığı da yayımladığı sert açıklamayla tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saldırıları kınadı.Bölgeden gelen bilgiler 10 bin kişilik Baga kentini militanlar tarafından neredeyse tamamen yakıldığı yönünde. Baga kentinin bağlı olduğu Borno eyaleti Senatörü Maina Ma'aji Lawan, BBC'ye yaptığı açıklamalarda Baga kentinden yaklaşık 10 bin kişinin kaçtığını söyledi."Çad yetkilileri gelenlere sığınacak yerler hazırlamaya çalışıyor ancak çok sayıda insan soğukta kalmış durumda" diyen Lawan, Nijerya güçlerinin de Boko Haram'dan kaçan Baga halkına ulaşamadığını söylüyor.
Boko Haram'ın Baga saldırılarında kaç kişinin öldüğü konusunda ise çelişkili bilgiler geliyor. BBC'ye konuşan Baga yerel yönetimi yetkilisi Musa Alhaji Bukar, ölü sayısının 2 bini geçtiğini iddia etse de bölgeden gelen diğer bilgiler sayının yüzlerle ifade edilebileceğini söylüyor.
Radikal örgütün Nijerya-Çad sınırının kuzeydoğu bölgesindeki 16 köyü yerini tamamen ele geçirdiği ve bu nedenle Nijerya ordusunun bölgeye girmekte zorlandığı da gelen bilgiler arasında.
Boko Haram militanları Baga kentine yönelik saldırılarına Cumartesi günü başlamış ve yoğun çatışmaların ardından askeri kışladaki Nijerya birlikleri bölgeyi terk etmişti.
KOALİSYON GÜÇLERİ VARDI
Baga şehri Boko Haram'a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer'in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı. Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor. Üç ülkenin 1998'de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad Nehri'ndeki kaçakçılık faaliyetlerini engellemekti. Ancak Boko Haram'ın güçlenmesiyle birlikte koalisyon da örgütü hedef almaya başlamıştı. Boko Haram saldırıların yoğunlaştığı Borno dahil toplam üç eyalette 2013'ten bu yana olağanüstü hâl uygulaması var. Kaynak: BBC Türkçe

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...