Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ekim 2014 13:41

Darbeyle geldi 27 yıl sonra darbeyle gitti

Burkina Faso’da ordu, Devlet Başkanı Blaise Compaore’nin 2015 seçimlerinde tekrar aday olacağını açıklamasının ardından yaşanan çatışmalar sonrası yönetime el koyduğunu açıkladı.

Darbeyle geldi 27 yıl sonra darbeyle gitti
Blaise Compaore, burkina faso, darbe

1987 yılında darbe ile yönetimi ele geçiren ve 27 yıldır yönetimi elinde bulunduran Blaise Compaore, geçtiğimiz haftalarda 2015 yılındaki seçimlerde tekrar aday olmasını sağlayacak anayasa değişikliği yapmıştı. Değişikliğin ardından binlerce muhalif başkent Ougadougou’da sokaklara dökülerek parlamento binasını ateşe vermişti. Olay sonrası Burkina Faso Genelkurmay Başkanı Honore Traore bugün, ordunun hükümeti feshederek yönetime el koyduğunu açıkladı. Traore, açıklamasında “En kısa sürede tüm partilerin katılımıyla yeni bir anayasa yapılacak ve oluşturulacak geçici hükümet en fazla 12 ay yönetimde kalacak” dedi. Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore ise karar sonrası yaptığı açıklamada, “Geçiş döneminde her türlü müzakereye hazırım. Bu periyodun sonunda görevimi teslim edeceğim” dedi.
Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore, 1987 yılında selefi Thomas Sankara'nın öldürülmesinin ardından darbe yaparak iktidarı ele geçirmişti. 1991 yılında yapılan seçimlerde devlet başkanı seçilen Compaore, 23 yıldır devlet başkanlığı görevini yürütüyordu. 27 yıldır görevde olan Compaore’nin, 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde bir kez daha aday olmasına olanak sağlayan anayasa değişikliğinin ardında muhalifler parlamento binasını basmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...