Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 May 2022 17:22 - Güncelleme : 20 May 2022 17:34

Dediğini yaptı: Yarın vanayı kapatıyor!

Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya katılma kararına vanayı kapamakla karşılık verdi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Milliyet
Dediğini yaptı: Yarın vanayı kapatıyor!
rusya,,doğalgaz

Finlandiya'nın doğalgaz ithalatı şirketi Gasum, Rusya'nın kendilerine sağladığı gazı Cumartesi erken saatlerinden itibaren keseceği konusunda bildirimde bulunduğunu açıkladı. Finlandiya, Rusya’dan ithal ettiği yakıt için ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi sonrası Rus gazının kesileceği üçüncü ülke oldu. Polonya ve Bulgaristan’a gaz tedariki de daha önce aynı nedenle kesilmişti. Kesilen arz miktarının Finlandiya’nın enerji ihtiyacının yüzde 5’ine denk geliyor. Dolayısıyla ülke ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı değerlendiriliyor.

Finlandiya Rusya'dan ithal ettiği gazı sadece fabrikalarda kullanıyor. Finlandiyalı şirketten yapılan açıklamada, “Gazprom Export, Gasum ile bulunan tedarik sözleşmesi kapsamında Finlandiya’ya yollanan gazın Cumartesi günü durdurulacağını bildirdi. Gasum müşterilerine doğalgaz tedarikini başka kaynaklar aracılığıyla Balticconnector Boru Hattı üzerinden sağlayacak” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya başvuru yapması halinde misilleme yapacağını açıklamıştı. Kremlin'den gelen sert açıklamalar, Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanının, ülkenin "derhal" NATO üyesi olması gerektiğini söylemesi üzerine yapıldı. İsveç de benzer bir karar aldı. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak bir açıklama yaparak, önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda bir karar beklediklerini söylediler.

NATO TARAFTARLIĞI ARTTI

Finlandiya kamuoyunda NATO üyeliği için destek yıllardır yüzde 20-25 seviyesindeydi. Ancan Ukrayna’ya saldırıdan sonra bu oran yüzde 76'ya yükseldi. Rusya, Finlandiya'yı uzun süredir devam eden askeri bağlantısızlık politikasını terk etmemeleri konusunda uyardı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlayarak "Buna sen sebep oldun" dedi.

Kaynak: Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...