Tgrt Haber
21 Ocak 2014 14:20

Deliller işkenceyi kanıtlıyor

İşkence ve infazların fotoğraflarını inceleyen adli tıp ekibinde yer alan Prof. Black, fotoğraflarda kişilerin dayağa maruz kaldığının, boğulduklarının açıkça görüldüğünü söyledi.

Deliller işkenceyi kanıtlıyor
Deliller işkenceyi kanıtlıyor, işkence delilleri, işkence fotoğrafları, işkence kanıtlandı,

Suriye'de gözaltı merkezlerindeki işkence ve infazların fotoğraflarını inceleyen adli tıp ekibinde yer alan İskoçya Dundee Üniversitesi Anatomi ve Adli Antropoloji Profesörü Susan Black, fotoğraflarda kişilerin dayağa maruz kaldığının, boğulduklarının açıkça görüldüğünü söyledi. Suriye hükümetinin uyguladığı vahşeti gözler önün seren fotoğrafların, adli tıp ekibi tarafından inceleme ve analiz edilme sürecini AA muhabirine anlatan Black, fotoğraflarda görülen yara izlerinin "savaşla alakalı normal yaralanmalar" olmadığını belirtti. Kendilerine verilen vaktin kısıtlı olduğunu ifade eden Black, "Bu nedenle her dosyayı tek tek açtık ve birbirine benzer fotoğraflar olmasın diye taradık. Fotoğrafların yer, içerik ve kalite bakımından tutarlı olduğundan emin olduk" dedi.
Daha sonraki süreçte rastgele seçilen fotoğrafların ilk olarak "gözden geçirildiğini", daha sonra "detaylıca incelendiğini" belirten Black, bu işlemi 150 kişinin fotoğrafı üzerinde uyguladıklarını kaydetti. Fotoğrafların nitelikleri nedeniyle inceleme sırasında ekipte derin üzüntü oluşturduğunu dile getiren Black, sürecin zor ve yorucu olduğunu söyledi.
Fotoğraf raporlama sürecine ilişkin bilgi veren Black, söyle konuştu: "Raporlama sırasında tüm ekibe iki soru soruldu. Birincisi, hukukçuların karar vereceği, "Tanık inandırıcı mı?", ikincisi de adli ekibin karar vereceği "Kanıtlar inandırıcı mı?" sorusuydu. Fotoğraflarda genç erkeklerin bir deri bir kemik kalmış vücutlarının dayağa maruz kaldığı, boğuldukları, bunun delilleri açıkça görülüyordu. Vücutlarındaki izler, savaşla alakalı 'normal' yaralanmalar değil. Tanık tarafından sağlanan deliller, bunun işkence olduğunu kanıtlıyor."  Profesör Black, tanıktan gelen fotoğrafların üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığını öğrenmek için birkaç numunenin Birleşik Krallık'taki bir adli görüntüleme uzmanına gönderildiğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...