Tgrt Haber
12 Haziran 2022 09:33 - Güncelleme : 12 Haziran 2022 09:40

Denizaltı krizi! Avustralya Fransa’ya 835 milyon dolar ödeyecek

Avustralya hükümeti denizaltının yapımı için 90 milyar dolarlık sözleşmeyi feshetmesi sonrası Fransız gemi inşa şirketi Naval Group'a 835 milyon dolar tazminat ödeyeceği bildirildi.

Denizaltı krizi!  Avustralya Fransa’ya 835 milyon dolar ödeyecek
Fransa,denizaltı,Avustralya

Avustralya ve Fransa arasındaki denizaltı krizinde yeni detaylar gündeme geldi. Avustralya Başbakanı Albanese, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Paris'i ziyaret etme yönündeki davetini sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Avustralya'nın, geçen yıl 90 milyar dolar karşılığında 12 denizaltı satın alacağı sözleşmeyi iptal etmesi ardından, Fransız gemi inşa şirketi Naval Group'a 835 milyon dolar tazminat ödeyeceği de kaydedildi.

​​​​​​​DENİZALTI SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Avustralya, 2016'da Fransız Naval Group ile imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya doları tutarındaki sözleşmeyi Eylül 2021'de iptal etmiş, İngiltere ve ABD ile AUKUS olarak bilinen savunma anlaşmasını imzalamıştı. Anlaşma uyarınca, Avustralya donanması için 8 adet nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek. Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya arasında krize yol açmış, Fransa AUKUS'a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.​​​​​​​

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, anlaşmanın iptali hakkında Avustralya’nın Fransa'yı önceden bilgilendirdiğini belirtmişti. Macron ise, Morrison'un yalan söylediğini iddia etmişti.

Macron ile Morrison’nun farklı mecralar vasıtasıyla dolaylı olarak birbirine cevap verdikleri “söz düellosu”, ulusal ve uluslararası medyalara yansımıştı.

Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...