Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Eylül 2014 17:56

Derviş Eroğlu, 'Müzakerelere geçme kararı aldık'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdikleri görüşmede sonuç alıcı müzakerelere geçme kararı aldıklarını açıkladı.

Derviş Eroğlu, 'Müzakerelere geçme kararı aldık'
kktc, cumhurbaşkanı, derviş eroğlu, müzakere, gkry, Nikos Anastasiadis,

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum lider Nikos Anastasiadis ile adada süren müzakere süreci kapsamında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın ev sahipliğinde Lefkoşa'daki ara bölgede buluştu. Yaklaşık 2 buçuk saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay ve Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis de bulundu. Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, heyetler arasındaki görüşmenin ilk defa Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin başkanlığında yapıldığını söyledi. Daha önceki görüşmelerde ikinci aşamayı tamamladıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugünkü toplantıda diğer safhaya geçme kararı verildiğini kaydetti. Eide'nin dün akşam verdiği yemekte Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades ile buluştuklarını ve iki saati aşkın bir süre çeşitli konuları görüşme fırsatı yakaladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Eroğlu, yemeğin özellikle Eide'nin taraflar arasındaki görüş farklılıklarını öğrenmesi bakımından çok faydalı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, iki safhanın tamamlandığını ve artık "al-ver" sürecine geçilmesi gerektiğini, dolayısıyla ortak açıklama metninde ifade edildiği gibi yapıcı ve sonuç alıcı müzakerelere geçmek için kendi aralarında mutabakata vardıklarını söyledi. Eide'nin taraflarla mekik diplomasisi şeklinde görüşme başlatacağına dikkat çeken Eroğlu, görüşmelerin özellikle ana başlıkların nasıl görüşüleceği, tartışılacağı ve sıralamanın nasıl yapılacağıyla ilgili olacağını kaydetti. Bu konudaki görüş ve düşüncelerini ortaya koyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Eide'nin taraflarla yapacağı görüşmelerde bu önemli başlıkların ele alınacağını ifade etti.

"AL-VER OLMADAN OLMAZ"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesine ilişkin soruyu yanıtında, "Yapıcı ve sonuç alıcı görüşmeler yapılacak. Tabii ki sonuç alıcı görüşmeler al-ver olmadan olmaz. Bu konuyu müzakere masasında tartıştık, görüştük. Sonuç alıcı müzakereler ancak karşılıklı 'al-ver'lerle olur. Kazan-kazan kelimeleri de bugün Eide'nin yaptığı ortak açıklamaya girmiştir" dedi. Müzakerede karşılıklı "al-ver"ler olmadan sonuç alınamayacağına işaret eden Eroğlu, "Müzakere ediyorsun, uzlaşma sağlamaya çalışıyorsun, senin ısrar ettiğin, onların ısrar ettiği konular vardır. Demek ki karşılıklı 'al-ver'ler, hatta taviz denebilecek 'al-ver'lerle ortak noktada buluşmak lazım" diye konuştu. Rum tarafının bazı kelimelere alerjisi olduğunu, özellikle "basın ne yazar, halk ne söyler" gibi endişeleri bulunduğunu söyleyen Eroğlu, "Bizim öyle bir endişemiz yok çünkü ne yapacağımızı biliyoruz. Bir de halkın beklentilerini biliyoruz. Mühim olan Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varmaktır" ifadelerini kullandı.

"ANLAŞMAYA VARDILAR"

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin dostça ve yapıcı bir atmosferde geçen bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, görüşmede liderlerin bundan sonraki sürece dair bir ortak metin üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Liderlerin Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için mevcut durumu gözden geçirdiğini ifade eden Eide, müzakereciler ve müzakere heyetlerinin bütün konularda karşılıklı öneri sunmayı tamamladıkları konusunda fikir birliğine vardıklarını bildirdi. Eide, liderlerin bugüne kadar büyük iş yaptığını fark ederek ikinci aşamanın tamamlandığını ve bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Liderlerin sonuç alıcı, birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla müzakereleri sürdürme taahhüdünde bulunduklarını ifade eden Eide, yakın zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından her iki tarafta da eşzamanlı referanduma gidilmesi için çalışılması yönünde liderlerin mutabakata vardığını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...