Tgrt Haber
24 Haziran 2015 18:38

Dilek Öcalan İngiliz basınında böyle görüldü

Dilek Öcalan'ın TBMM'ye girişiyle ilgili haberde "Öcalan adı, birçok Türk için silinmez bir şekilde 40 bin kişinin öldüğü Kürt isyanının lideri olarak lanetlenen adamla bağlantılı" denildi.

Dilek Öcalan İngiliz basınında böyle görüldü
dilek öcalan, ingiliz basını, meclis,

Haberde, "Ancak Salı günü, bir Öcalan ülkenin en genç parlamenterlerinden biri oldu” ifadesi kullanıldı, Türkiye'nin son yıllarda önemli bir değişim yaşadığı kaydedildi. Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan'ın Meclis'e girmesi İngiliz basınında geniş yer buldu. İngiliz haber ajansı Reuters, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan’ın TBMM’ye girişiyle ilgili bir haber yayımladı. Guardian, Daily Mail ve El Arabiya’nın da yer verdiği “Hapisteki Kürt liderin yeğeni parlamentoda” başlıklı haber, “Birçok Türk için, Öcalan ismi silinmez bir şekilde 40 bin kişinin öldüğü Kürt isyanının lideri olarak lanetlenen adamla bağlantılı. Ancak Salı günü, bir Öcalan ülkenin en genç parlamenterlerinden biri oldu” sözleriyle başlıyor.
 
28 yaşındaki Dilek Öcalan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yeğeni olduğu bilgisine yer verilen haberde, Öcalan’ın HDP’den milletvekili seçilmesinin, Türkiye ’nin son yıllarda “dikkate değer bir değişim geçirdiğinin altını çizdiği” vurgulanıyor. Bu durumun Öcalan ismi üzerinde oluşan onlarca yıllık tabuyu yıktığını belirten Reuters’ın haberine, yemin sırasında Öcalan’a “Sayın Öcalan” şeklinde hitap edildiği ifade edilerek, “Çok sayıda insan, geçmişte aynı ifadeyi amcası için kullanmaları nedeniyle yargılandı” denildi. Yazının bir bölümü şu şekilde:
“On yıl önce Dilek Öcalan’ın parlamentoda bulunması düşünülemezdi. Dilek Öcalan, yerel medyaya yakın zamanda, ‘İlk olarak kendimi kadınların ve gençlerin temsilcisi olarak görüyorum’ açıklamasını yaptı; ‘Kürt olabilirim, ama tüm sömürülen, ezilen, görmezden gelinen grupları, tüm halkları, kültürleri, inançları ve dilleri temsil edeceğim"
 
Guardian'da yer alan haberde, "Dilek Öcalan'ın Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili olarak parlementoya girişi, son yıllarda Türkiye'nin 14 milyon Kürdü için dikkate değer bir değişim oldu" denildi.
 
Guardian, bu olayın aynı zamanda onlarca yıldır bu isimle ilgili bir tabuyu da yıktığını belirtiyor.
 
Gazete, Dilek Öcalan'ın parlementoda boy göstermesinin 10 yıl öncesine kadar "akla hayale sığmayan" bir şey olduğunu, ancak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milliyetçilerin öfkesine rağmen cesurca Abdullah Öcalan ve onun Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile müzakerelere başladı ve amcasının hapishaneden yaptığı açıklamaların bir çoğu da Dilek tarafından ulaştırıldı" diye yazıyor.
 
Guardian, erkek kardeşi Mehmet Öcalan'ın Nisan ayında Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Abdullah Öcalan'ın muhtemelen Dilek Öcalan'ın adaylığına karşı çıktığını söylediğini de kaydediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...