Tgrt Haber
12 Ağustos 2022 12:17 - Güncelleme : 12 Ağustos 2022 12:34

Dışişleri Bakanlığından Suriye açıklaması: Rejimin ayak sürümesi nedeniyle süreç ilerlemiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Suriyeli mevkidaşıyla görüştüğünü söylemesinin ardından ortaya çıkan tartışmalar üzerine Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç'ten açıklama geldi. Bilgiç, Türkiye'nin çözüm için her zaman en fazla çaba harcayan ülke olduğunu belirterek, "Rejimin ayak sürümesi nedeniyle süreç ilerlemiyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığından Suriye açıklaması: Rejimin ayak sürümesi nedeniyle süreç ilerlemiyor
suriye,dışişleri bakanlığı,mevlüt çavuşoğlu

Suriye'de devam eden iç savaş için hem Cenevre'de hem Astana'da müzakere süreçleri yürütülürken Anayasa Komitesi ve Müzakere Heyetleri oluşturuldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAvuşoğlu da Suriyeli mevkidaşıyla görüştüğünü belirtti. Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından tartışmalar ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç'ten geldi. 

Sözcü Bilgiç, "Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir." ifadelerini kullandı. 

''ÇÖZÜM İÇİN KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Türkiye'nin halihazırda çözüme bulunması için en fazla çaba sarfeden ülke olduğunu belirten Büyükelçi, Ankara'nın çözüme yönelik çabalara en güçlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini söyledi.  

Bilgiç açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: 

''Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.''

''Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.''

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NUN SURİYE AÇIKLAMALARI

Geçtiğimiz gün, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğine ilişkin iddialara açıklık getirdi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad arasında temas olmadığını ancak kendisinin Suriye Dışişleri Bakanı'na "muhalefetle temas için yardımcı olabileceğini söylediğini" aktardı. Çavuşoğlu, istihbarat seviyesinde görüşmelerin sürdüğü Suriye rejimi ile doğrudan temas kurulacağı iddiasını yalanladı.

Uzun zamandır Rus yetkililerin 'Sizi rejimle görüştürelim' dediklerini aktaran Çavuşoğlu, ''Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmelerinin faydalı olacağını söylemişti. Daha sonra kesinti oldu, şimdi tekrar başladı'' dedi.

''KISA BİR SOHBET''

Yanlızca Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad ile Belgrad'da düzenlenen Bağlantısızlar Toplantısı'nda kısa bir sohbet ettiklerini söyleyen Çavuloğlu, ''Bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğu ve teröristlerden temizlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Rejimle muhalefetin arasında bir barışın olması gerektiğin Türkiye olarak söyledik'' açıklamasında bulundu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...