Tgrt Haber
10 Ocak 2014 14:57

Djotodia ile Başbakan Tiangaye görevlerinden ayrılıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Djotodia ile Başbakan Tiangaye görevlerinden ayrılıyor.

Djotodia ile Başbakan Tiangaye görevlerinden ayrılıyor
orta afrika cumhuriyeti, djotodia, başbakan tiangaye,

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde darbe yaparak iş başına gelen Cumhurbaşkanı Michel Djotodia ile Başbakan Nicolas Tiangaye’nin görevlerinden ayrılacakları bildirildi. Orta Afrika Ülkeleri Bölgesel Bloku Genel Sekreteri Ahmed Allami, yaptığı açıklamada, iki liderin de ülke yönetiminden ayrılmak üzere olduğunu duyurdu. Djotodia, Mart 2013’te, çoğunluğu Müslümanlardan oluştuğu söylenen Seleka koalisyonuna mensup binlerce askerle başkent Bangui’yi kuşattıktan sonra yönetimi ele geçirmesinin ardından cumhurbaşkanı olmuştu. Eski Cumhurbaşkanı Hristiyan François Bozize’yi darbeyle devirerek cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Djotodia, daha sonra uzun yıllar muhalefet liderliği yapmış Tiangaye’yi başbakanlığa getirmişti.
Ancak darbenin ardından geçen aylar içinde anarşi ortamına sürüklenen ve şiddet olaylarına sahne olan ülkede, Müslüman ve Hristiyan toplumlar arasında çatışmalar yaşanmıştı. Ülkedeki Hristiyan anti-balaka milislerinin aralık ayı başında yaptığı darbe girişiminin ardından Bangui’de günlerce süren çatışmalarda bini aşkın kişi hayatını kaybetmiş, en az 1 milyon kişi şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Olayların şiddetlenmesi üzerine Fransa, BM tarafından barış koruma gücü olarak eski sömürgesi Orta Afrika Cumhuriyeti’nde istikrarı sağlama ve sivil kayıpları önlemekle görevlendirilmişti. Ancak BM emriyle ülkede görev yapmaya başlayan 1600 Fransız askerinin çabalarına rağmen başkent Bangui'deki şiddet olayları önlenemiyor. Djotodia’nın darbesine yardım ettiklerinden şüphelenilen Müslümanlar, Bangui sokaklarında taşlanarak öldürülüyor ve uzuvları kesiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...