Tgrt Haber
03 Kasım 2021 14:16

Donald Trump: İsrail ABD Kongresi'nin sahibiydi

ABD'nin Eski Başkanı Donald Trump, yıllar boyunca ''İsrail'in kelimenin tam anlamıyla ABD Kongresi'ne sahip olduğunu'', ''haklı biçimde'' kongreyi kontrol ettiğini söyledi.

Donald Trump: İsrail ABD Kongresi'nin sahibiydi
donald trump,,israil,,abd,,kongre,

Donald Trump, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda 2018 yılındaki Temsilciler Meclisi seçimlerinde seçilen 4 Demokrat, ilerici ve sol görüşlü kadının yani Manga üyelerinin katıldığı kongreye katılana kadar ABD Kongresi'nin İsrail hükümetince 'haklı biçimde' kontrol edildiğini söyledi. Demokrat Parti'nin ilerici mensupları aleyhinde konuşan Trump, Afir Hoffman'ın programında sol eğilimki Demokratlar seçiliğ İsrail'İn Filistinli sivillere muamelesine dair şüpheciliği ve eleştiriyi açıkça benimseyene kadar yıllar boyunca ''İsrail'in kelimenin tam anlamıyla Kongre'ye sahip olduğunu'' söyledi. Trump, ''Çok güçlüydü, çok güçlü. Bugün ise tam tersi'' diyerek sözlerine şöyle devam etti:

''(Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez) ile (Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar), ve İsrailden... tutkuyla nefret eden bu kişiler arasında. İsrail artık Kongre'de bir güç değil.''

Donald Trump: İsrail ABD Kongresi'nin sahibiydi

TRUMP'IN TEZAT AÇIKLAMALARI

Donald Trump'ın bu açıklamaları şaşırtıcı bulundu. Özellikle Trump'ın sözlerinin Omar'ın 2019'da ifade ettiği, İsrail lobisinin "yabancı bir ülkeye bağlılığı zorlamanın uygun bir şey olduğu söylenilen bu ülkede siyasi nüfuza" karıştığı iddiasını fazlasıyla aşması şaşırtıcı bulundu. 

Bahse konu açıklamalarında Trump, İsrail'in ABD'li politikacılara "sahip olduğunu" ve onları "kontrol ettiğini" doğrudan öne sürdü. Bu tür iddialar, Yahudi halkının küresel mali sistemler ve siyaset üzerinde aşırı etkiye sahip olduğunu iddia eden Yahudi karşıtı komplo teorilerini yineliyor.

Bunun ötesinde, İsrail'in Kongre'de hiçbir etkisi olmadığı iddiası, bu ülkenin Demir Kubbe savunma sistemine sağlanacak (ABD'nin sistem için halihazırda her yıl sağladığı milyonlara ilaveten) 1 milyar dolarlık (yaklaşık 9 milyar 650 milyon TL) ek fon için Kongre'de süren son mücadeleyle de derin bir tezat teşkil ediyor.

SADAKATSİZLİKLE SUÇLAMIŞTI

Donald Trump ve müttefikleri uzun süredir Yahudi karşıtı açıklamalar yaptıkları için siyasi muhaliflerini şeytanlaştırmaya çalışırken, en iyimser yaklaşımla kendileri benzer yorumlarda bulunuyor.

Eski Başkan ve müttefikleri uzun süredir sözümona Yahudi karşıtı açıklamalar yaptıkları için siyasi muhaliflerini şeytanlaştırmaya çalışırken, en iyimser yaklaşımla, kendileri benzer yorumlarda bulunuyor. Omar'ın yukarıdaki yorumu sebebiyle 2019'da eleştirilere maruz kalmasından sadece birkaç ay sonra Trump, Demokratlara oy veren Yahudi Amerikalıların halklarına ve İsrail'e "sadakatsiz" olduğunu ima edince zor bir duruma düşmüştü.

Gazetecilere, "Bence bir Demokrat'a oy veriyorsanız, Yahudi halkına büyük sadakatsizlik içindesinizdir, İsrail'e büyük sadakatsizlik içindesinizdir" demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...