Tgrt Haber
26 May 2022 10:41 - Güncelleme : 26 May 2022 11:20

DSÖ'den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Birkaç senedir sinsice aramızda dolaşıyor

Şimdiye kadar 22 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü endişelere neden olmaya devam ediyor. Dünya çapında 200'ün üzerine çıkan vaka sayılarının ardından Dünya Sağlık Örgütü uyarılarda bulundu. 

DSÖ'den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Birkaç senedir sinsice aramızda dolaşıyor
dünya sağlık örgütü,maymun çiçeği virüsü

Koronavirüs salgınının ardından dünyanın yeni salgın endişesi maymun çiçeği virüsü haline geldi. Orta Afrika'da ortaya çıkan virüs, ilk kez Avrupa ülkelerinden İngiltere'de yeniden patlak verdi ve hızla dünyaya yayıldı. İngiltere'de 7 maymun çiçeği vakasıyla başlayan hastalık 3 günde 3 katına çıkınca endişeler de arttı. Genellikle batı ve Orta Afrika'da görülen maymun çiçeği hastalığındaki ani artış, en az 20 ülkede görüldü ve 200'den fazla doğrulanmış vaka tespit edildi. Henüz teşhis konulmamış vakaların olduğu da düşünülüyor.

En fazla teyit edilen vaka sayısı, sağlık koruma ekiplerinin testi pozitif çıkan kişileri ve onların en yakın temaslarını izole ettiği ve maymun hastalığına karşı çapraz koruyucu olan çiçek hastalığı aşıları sunduğu İngiltere’de bulunuyor. 

DSÖ'den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Birkaç senedir sinsice aramızda dolaşıyor

ARAMIZDA SİNSİCE GEZİYORDU

Salgının yayılmaması için çabalar sürerken bilim insanları, virüsün bu kadar kısa sürede nasıl bu kadar çok ülkeye yayıldığını tespit etmeye çalışıyor. Birçok uzman, maymun çiçeği virüsünün İngiltere'de ya da Avrupa'da birkaç yıl boyunca düşün seviyede tespit edilmeden dolaştığından şüpheleniyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden de benzer bir açıklama geldi. Küresel sağlığa yönelik bulaşıcı tehditler konusunda uzman grubuna başkanlık eden Prof. Dr. David Heymann, virüsün İngiltere'ye iki veya üç yıl önce girmesinin ve yayılmasının mümkün olduğunu söyledi.

2018 ve 2019 yılları arasında hepsi Nijerya'da yeni gelen yolcular olmak üzere, İngiltere'de tespit edilmiş 4 maymun çiçeği vakası görüldü. Benzer seyahat geçmişine sahip 3 vaka daha 2021'de geldi. Heymann, "Varsayımsal olarak, virüs bulaşması, şu anda iletimi artıran popülasyona tesadüfen girdiğinde, bu düşük bulaşma seviyesinden güçlenmiş olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Heymann, bir sonuca varmadan önce daha fazla araştırılması gereken birçok hipotezden yalnızca biri olduğunu da vurguladı.

DSÖ'den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Birkaç senedir sinsice aramızda dolaşıyor

GENETİK ÇALIŞMALAR BENZERLİK GÖSTERİYOR

Maymun çiçeği virüsleri üzerinde yapılan genetik çalışmalar, 2018 ve 2019 yıllarında Afrika'dan İngiltere, İsrail ve Singapur'a ulaşan virüse yakın bir benzerlik gösteriyor. Ayrıca virüs daha sonra düşük seviyelerde dolaşırken ortaya çıkmış olabilecek mutasyonları da taşıyorlar. İngiltere'nin 2022'deki ilk resmi vakası 4 Mayıs'ta Nijerya'dan gelirken, virüs zaten ülkedeydi. 14 Mayıs'ta Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) maymun çiçeği görüntülerini yayınladı ve cinsel sağlık kliniklerindeki doktorlar bazı hastalarında hastalığa sahip olabileceğini fark etti. Hastalar yaygın enfeksiyonlar için negatif test ettiler ve maymun çiçeği için pozitif test etmeden önce doktorlar yayılmış gonokok enfeksiyonu adı verilen bir durumdan şüphelendiler.

Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nden bir virolog olan Prof. Dr. Marc Van Ranst, "Bu, bir süredir fark edilmeden dolaşan bir virüs olabilir. Hepsinin ortak bir ataları var ve bu ortak ata muhtemelen 2019'a kadar uzanıyor. Virüs insanları enfekte ederken evrimleşmiş olabilir. Kronik enfeksiyonun makul bir senaryo olmadığını biliyoruz. Bu durum, görünüşe göre fark edilmeyen bir bulaşma olayları zinciri olduğu anlamına geliyor” dedi.

Kaynak: WHO
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...