Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Ocak 2015 13:59

Dünya liderleri teröre karşı yürüdü

Paris'teki saldırıları protesto etmek için düzenlenen 'Cumhuriyet Yürüyüşü' dünya liderleri ve binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünya liderleri teröre karşı yürüdü
cumhuriyet yüryüşü,paris,hazırlıklar,

Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarının ardından, bugün toplam 50'ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleştirilen ‘’Cumhuriyet Yürüyüşü’’ yerel saat ile 15.25’te başladı. Cumhuriyet Yürüyüşü öncesi, Cumhurbaşkanı François Hollande aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüştü. Yabancı devlet başkanlarını Elysee Sarayı’nın merdivenlerinde teker teker karşılayan Hollande, yabancı liderlerin başsağlığı ve terörle mücadelede dayanışma mesajlarını kabul etti.   Paris’e gelen liderler daha sonra toplu halde geniş güvenlik önlemleri altında otobüslerle gösteri yürüyüşünün düzenlendiği bölgeye götürüldü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda gazetecinin izlediği yürüyüş, çok sayıda ülkede canlı yayınlarla izleyicilere aktarıldı. Gösterinin başladığı Republique Meydanı sabah saatlerinde tamamen dolarken, Fransızların dışında yine dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin de akınına uğradı.
Ülkelerin bayrakları
Fransız bayrağı ile birlikte Türk bayrağının da aralarında bulunduğu pekçok ülke bayrağı yürüyüşe katılanlar tarafından meydanda dalgalandırıldı. Taşınan döviz ve pankartlarda saldırılar kınanırken, ifade ve düşünce özgürlüğünün taviz verilmeden savunulması istendi. Gösteri yürüyüşünün olaysız geçmesi için polislerin izinleri kaldırılırken, güvenlik önlemleri için 5 binden fazla polis ve askerin görev yaptığı bildirildi. Paris Emniyet Müdürlüğü, gösteri yürüyüşünün gerçekleşeceği bölgede bazı binalara keskin nişancı polisler yerleştirdi ve yine polis helikopterleri havadan güvenlik denetimi yaptı. Yürüyüşte izdiham yaşanmaması için yürüyüşün gerçekleşeceği, üç kilometre uzunluğundaki Republique ve Nation meydanları arasında iki ayrı parkur belirlendi. Valilik, gösterinin gerçekleşeceği parkurlar etrafındaki metro istasyonlarını ve bu bölgedeki toplu taşıma seferlerini askıya aldı. Gösteriye katılımın artırılması için yakın bölgelerdeki toplu taşıma araçları da bugün ücretsiz çalıştı.
Liderler ordaydı
Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılacak. Yürüyüşe Afrika'dan da Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou katılım sağlarken, yine İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da gösteri yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe katılan kalabalık, korteje katılan liderleri alkışlayarak karşıladı.Cumhuriyet Yürüyüşü'ne Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da katıldı. Yürüyüşe, Fransa'da daha önceki iktidarlar döneminde başbakanlık ve bakanlık yapmış siyasetçiler ile birlikte milletvekilleri, senatörlerler ve belediye başkanları iştirak etti. Cumhuriyet Yürüyüşü'ne, Hristiyan, Müslüman, Musevi dinlerinin temsilcileri ile sivil toplum örgütleri ve işçi ve işveren temsilcileri de katıldı.  Diğer taraftan, başkent Paris'in yanı sıra ülkenin pekçok şehrinde de aynı anda Cumhuriyet Yürüyüşleri yapıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande
Yürüyüşte Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ön sırada bulunduğu kortejde aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yer aldığı 50'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanı yer aldı. Dünya liderleri, yürüyüşün ardından terör saldırısında ölenlerin anısı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.   Hollande ile birlikte kortejin ilk sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yer aldı. Liderler çok sıkı korunan kortejle yaklaşık 400 metre yürüdüler.Cumhurbaşkanı François Hollande, bu yürüyüşün ardından kortejde bulanan liderleri teker teker selamlayarak ve ellerini sıkarak, terörle mücadelede gösterilen dayanışma için teşekkür etti. Yürüyüş sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, polis helikopterleri de yürüyüş boyunca uçuş yaptı.
-Ailelere başsağlığı
Hollande, liderlerin yürüyüşünden sonra, Paris'teki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, bu akşam ülkedeki Musevi cemaati ile dayanışma göstermek için başkentin en büyük sinagogunu ziyaret etmesi bekleniyor. Hollande, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Paris’in bugün terörle mücadelede dünya başkenti olarak tarihe geçtiğini belirtmişti.Republique Meydanı'ndan başlayan ve Nation Meydanı'nda sona erecek yürüyüş şu ana kadar olaysız bir şekilde sürüyor. Yürüyüşe Fransa’da yaşayan Türk toplumundan da yoğun katılım oldu. Türk kortejinin başında bulunan AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, böyle bir günde Türkiye’nin Fransa’ya desteğinin çok önemli olduğunu söyledi.   Külünk, Fransa’nın acısını ancak Türkiye gibi teröre vatandaşlarını kurban veren bir ülkenin anlayabileceğini kaydetti.  Türkiye vatandaşlarının yalnız ve sahipsiz olmadığının altını çizen Külünk, Fransız hükümetine de yaşanacak olası İslamofobik ve ırkçı saldırılarla ilgili önlem alması çağrısında bulundu.   Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın davetiyle yürüyüşe katılacak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun burada bulunmasını skandal olarak değerlendiren Külünk, daha birkaç ay önce çocukları, gazetecileri öldürenlerin bu güzel atmosfere zarar verebileceğini söyledi. Külünk, Türkiye'nin her haksızlığın karşısında dimdik durduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Biz Gazze'de plajda top oynarken ölen çocukların da yanındaydık bugün 17 vatandaşını kaybeden Fransa'nın da yanındayız. Nerede bir haksızlık var biz sesimizi yükseltmeyi biliyoruz. Ama sormak lazım buraya neredeyse 40 ülkenin lideri katılıyor, onlar arasında hangileri Gazze için Mısır için Suriye için sesini çıkarma cesareti göstermişti? Türkiye en sağlam duruşuyla Fransa'nın yanındadır ve samimidir" Din İşleri Ataşesi Gençağa Sayan da, terörün dini, dili ve ırkının olmadığını söyleyerek yaşananların Müslüman toplumlara mal edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Sayan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nden (DİTİB) kalabalık bir heyetle katılım sağladıklarının altını çizerken, Fransa'yı bu zor gününde yalnız bırakmadıklarını dile getirdi. Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Gençlik Kolları Başkanı ve inşaat mühendisi 27 yaşındaki Aziz Şahin ise Türk gençlerinin yürüyüşe yoğun ilgi gösterdiğini ve bu zor gününde Fransız halkını yalnız bırakmayacaklarını ifade etti.
Yürüyüşe 1,5 milyondan fazla kişi katıldı
Yürüyüş organizasyon komitesi gösteriye 1,5 milyondan fazla kişinin destek vererek katıldığını açıkladı.  Bugünkü gösteriye vatandaşların yanı sıra yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanının iştirak etmesi, terörle mücadele konusundaki uluslararası kararlılığın bir göstergesi oldu. Diğer taraftan, Fransa siyasi tarihinde 1990 yılından bu yana ilk kez bir cumhurbaşkanı sokaklardaki bir protesto gösterisine katılarak, halkı ile dayanışma mesajı verdi. Son olarak şu an hayatta olmayan eski Cumhurbaşkanı François Mitterand, 1990 yıllında bir sinagoga yönelik bombalı saldırının ardından düzenlenen bir gösteri yürüyüşüne katılmıştı.
Güvenlik sorunu yaşanmadı
Gösteride şu ana kadar kayda değer bir güvenlik sorunu yaşanmadığı bildirildi. Gösteri yürüyüşü sırasında, güvenliği sağlayan polis ve jandarmanın da, katılımcılardan zaman zaman alkış aldığı görüldü. Fransız bayrakları dışında çok sayıda ülke vatandaşının da ulusal bayrağı ile katıldığı gösteride, farklı dinlerin temsilcilerinin de yan yana yürüyerek teröre karşı birlik ve beraberlik mesajı vermesi dikkati çekti. Teröre karşı dayanışma için düzenlenen gösteriler bugün Paris dışında da gerçekleşti. Başta Lyon, Marsilya, Strasbourg gibi büyük kentler olmak üzere Paris'in dışındaki Fransa şehirlerinde de yaklaşık 900 bin kişinin yürüdüğü bildirildi.
KİMLER PARİS'TE BULUNDU?

İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da gösteri yürüyüşüne katılan isimler arasında yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Kanada ve Avusturya ise yürüyüşe bakan düzeyinde katılıyor.
Dünya liderleri teröre karşı yürüdü
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu
Dünya liderleri teröre karşı yürüdü
İngiltere Başbakanı David Cameron
Dünya liderleri teröre karşı yürüdü
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Dünya liderleri teröre karşı yürüdü
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu
Dünya liderleri teröre karşı yürüdü
 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...