Tgrt Haber
14 Ağustos 2014 19:04

Dünya Rabia Günü'nde kan ve gözyaşı

"14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nde Kahire'de düzenlenen gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti, 60'tan fazla kişi gözaltına alındı.

Dünya Rabia Günü'nde kan ve gözyaşı

 Mısır'da, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından halkın iradesine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara emniyet güçlerinin müdahalesi sırasında binden fazla kişinin hayatını kaybetmesinin birinci yıl dönümünde ülke genelinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Mısır'ın çeşitli kentlerindeki gösterilere karşı polis geniş çaplı önlemler alırken, Tahrir, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları ile Kahire'nin giriş çıkışlarında sıkı kontroller yapıldı. Kahire'de düzenlenen gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti, 60'tan fazla kişi göz altına alındı. Ülkede Süveyş ve İsmailiyye olmak üzere birçok kentte de benzer güvenlik önlemlerine başvuruldu.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak ve diğer darbe karşıtı grupların çağrısı üzerine başkent Kahire, İskenderiye, Buheyra, Suhac, Beni Suveyf ile ülkenin doğusundaki Dimyat ve Feyyum kentlerinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin resimleri ve Rabia işareti olan dövizler yer alırken, darbe sonrası cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi protesto edildi.

Başkentteki Medinetu'n-Nasr'da yürüyüş yapan göstericiler, yaşanan kanlı baskınlara işaretle ellerini kana boyadılar. İskenderiye'nin Ebu Süleyman, es-Suyuf ve Burcu-l Arap bölgelerinde düzenlenen yürüyüş ve gösterilerde de darbe karşıtı sloganlar atıldı.

Nil Deltası'nda Buheyra ve Suhac kentlerinde göstericiler, insan zincirleri oluşturarak Rabia ve Nahda meydanlarındaki kanlı baskınlarda hayatını kaybedenlerin intikamı için sloganlar atıldı. Beni Suveyf'teki gösteride ise Rabiave Nahda'da baskın emri verenlerin yargılanması talep edildi.

Türkiye genelinde anma etkinlikleri düzenlendi

"14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nde Türkiye çapında da çeşitli etkinlikler ve anma törenleri düzenlendi.

Sabahın ilk saatlerinde Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde Kapadokya'da hava balonları Rabia pankartlarıyla havalandı.

Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin çok sayıda kentinde etkinlikler düzenledi.

Etkinliklerin düzenlendiği diğer kentler şöyle sıralandı: Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Van, Erzincan, Kocaeli, Bolu, Düzce, Konya, Karaman, Aksaray, Bursa, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Balıkesir, Tunceli, Isparta, Antalya, Burdur, Erzurum, Kars, Ağrı, Diyarbakır, Bingöl, Şırnak, Batman, Malatya, Elazığ, Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahya, Tokat, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Samsun, Çorum, Kastamonu, Kırıkkale, Tekirdağ, Denizli, Aydın ve Manisa.

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde de 100 dönümlük alanda yapılan Rabia Parkı, "14 Ağustos Rabia Günü"nde törenle açıldı.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında yaptığı konuşmada, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü"ne değindi.

Erdoğan, açıklamasında, "Bugün 14 Ağustos, aynı zamanda Rabia Günü. Mısır'da da darbeye karşı çıkanların kahramanca mücadelesinin günüdür Rabia. Şu anda tüm dünyada çeşitli etkinliklerle destekleniyor. Mısır'da demokrasinin katledilmesine, masum insanların katledilmesine, insanlık dramına karşı çıkan tek ülke Türkiye. Ama gidin, ulusal bazı medyaya bakın, uluslararası bazı medyaya bakın, haksızca, insafsızca, temelsiz ve mesnetsiz şekilde hedef yapılan yine Türkiye. Anlamadıkları bir şey var, biz artık bu oyunlara boyun eğmiyoruz. Eskiden uzaktan ses gelince kervan duruyordu, şimdi ne sesi gelirse gelsin, kervan yolunda cesaretle ilerliyor" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcı Atalay'ın değerlendirmesi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, "14 Ağustos aynı zamanda Türkiye'de büyük bir değişimin tarihi, AK Parti'nin kuruluş günü. Ben bu vesileyle nice yıllara diyorum. Rabbim partimize, kadrolarına daha nice hizmetler yapmayı nasip etsin. AK Parti'nin doğuş, doğum günüdür, akşam resepsiyonla kutlayacağız. Mısır ve orada olup bitenlere ilişkin bizim siyasi tavrımız ve politikamız bellidir. Nerede zulüm, yanlışlık varsa orada binlerce kişi hayatını kaybetmiştir; Bir ihtilal, darbe yönetimi vardır ve bizim şu andaki politikamız bellidir" diye konuştu.

Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak

Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nde yaptığı açıklamada, "Rabia hareketi, Müslümanlar arasındaki bir 'vahdet hareketi' olduğu gibi yeryüzündeki bütün mazlumlar için ve değer üreten tüm erdemli insanlarla da ittifakı öngörüyor" dedi.

Dilipak, Türkiye'de Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi "milletlerarası bir vicdan mahkemesi" kuracaklarını belirterek, "Bir takım usul ve siyasi denge hesaplarına takılmadan, yeryüzünde haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun mazlumdan yana zalime karşı bir tavır koyacağız" diye konuştu.

"14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nde Türkiye'den çok sayıda yetkili ve kuruluş da görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nün, demokrasiye ve halkın iradesine karşı her türlü çıkışı lanetleyen bir gün olarak işlenmesi veya algılanması gerektiğini kaydetti.

Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de "Yapılan darbe ve zulümler karşısında darbeye darbe bile diyemeyen batının iki yüzlü tavrı ve suskunluğuna inat, mazlumların yanında yer alan ve bir yıldan beri meydanlarda, mitinglerde halkı direnişin sembolü Rabia işaretiyle selamlama yapan seçilmiş Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a Dünya Rabia Günü'nde teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

 İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği'nden (ÖNDER) yapılan açıklamada, "Mısır'da bir yılını tamamlayan darbeyi, idam kararlarını ve buna sessiz kalanları 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nde ve nefesimizin yettiği her günde şiddetle kınıyoruz" denildi. Açıklamada, demokrasinin en önemli göstergesinin halkın tercihiyle oluşturulan iktidarlar olduğuna işaret edildi.

Tepkisini dile getirenler arasında Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi de yer aldı.

Fehmi, Rabia Platformu tarafından "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Feshane'de düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, "Darbenin stratejik arka planını ifade etmek istersek, bir cümleyle Mısır halkının iradesini kırmak olarak niteleyebiliriz" dedi ve bu önemli programı Mısır darbesinin üzerinden geçen bir yıllık süre sonunda tertip edenlere şükranlarını sundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...