Tgrt Haber
18 Temmuz 2014 18:44

Dünyadan İsrail'e farklı tepkiler

Uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen İsrail'in Gazze’ye saldırılarında sivil ölümleri artarken dünyadan farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. En sert tepkiyi Türkiye koyarken, birçok İslam ülkesinin sessizliğini koruması dikkati çekiyor

Dünyadan İsrail'e farklı tepkiler
israil, türkiye, gazze, tepkiler,

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından sonra birçok ülkeden konuyla ilgili açıklamalar yapılırken, Türkiye hariç birçok İslam ülkesinden tepki gelmemesi dikkati çekti. Batılı ülkelerin bir kısmı saldırılara tepki gösterirken, taraflara sadece itidal ve sağduyu çağrısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "İsrail'in kendini savunma hakkı var ama bunu yaparken orantılı davranmak zorunda ve sivil ölümlerini en aza indirmek için gerekli adımları atmalı" dedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kara saldırılarının endişeyle karşılandığı belirtilerek, İsrail'e "ölçülü hareket etme" çağrısı yapıldı. Açıklamada, yeni kayıpların engellenmesi için sivillerin korunmasının esas olduğu kaydedildi.  Saldırılarla ilgili Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Hiçbir ülke, sivilleri hedef alan roket ateşini kabul edemez ve İsrail'in bu korkunç saldırılara karşı kendini savunma hakkını destekliyoruz" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB), Filistin-İsrail gerginliği konusunda İsrail'in güneyi ve Gazze şeridinde hızla kötüleşen durumun "derin endişeyle takip edildiğini" bildirdi. AB, Gazze'den İsrail'e roket saldırısı kınanırken, İsrail'in misillemesinde çok sayıda sivilin katledilmesinin "esefle karşıladığını" belirtti.

Rusya, Gazze'de gerginliğin tırmandığı yönündeki haberlerin endişeyle karşılandığını ifade etti ve taraflara silahlı çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı. Rus yetkililerden, "İsrail şehirlerine karşı terörist faaliyetler ve Gazze'deki sivil halka karşı aşırı güç kullanılması kınanmayı hak ediyor" açıklaması geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin-İsrail gerginliğinin tehlikeli bir şekilde artması ve İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda Filistin tarafından can kayıplarının ve yaralanmaların meydana gelmesi nedeniyle "büyük endişe duyduğunu" belirterek, tüm taraflara en üst seviyede itidal, sivil can kayıplarının ve istikrarsızlığın engellenmesi çağrısında bulundu.

- Müslüman ülkeler suskun -

İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve devamında kara saldırılarıyla ilgili en güçlü tepkiyi Türkiye verdi. Diğer İslam ve Körfez ülkeleri sessizliklerini korurken, Türkiye'den İsrail'e "toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırıları" derhal durdurması çağrısı yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara saldırılarını "devlet terörü" şeklinde yorumladı. Başbakan Erdoğan, "İsrail bir defa dünyada barışı tehdit eden bir ülkedir, Ortadoğu barışını tehdit eden bir ülkedir, hiçbir barış yanlısı olmamıştır, zulmetmiştir, zulmetmeye devam etmektedir" dedi.

Erdoğan, Hamas'ın dışlanmak istendiğinin altını çizerek, "İsrail şu anda terör estiriyor, İsrail şu anda bir soykırım yapıyor. İsrail, Hamas ve Fetih arasındaki ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını arzu etmiyor. Bunu arzu etmediği gibi de burada kıyımını devam ettiriyor. İsrail'in burada bir başka adımı daha var. Malum Mısır ile olan görüşmelerinde Hamas'ı dışlama gayretleridir. Burada taraf olan Hamas'tır, Gazze'dir, Filistin'dir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "İsrail'in hava saldırılarıyla işlediği insanlık dışı cinayetlerin ardından şimdi de Gazze'ye kara harekatı başlatmış olmasını lanetliyoruz. İnsanlık vicdanı bir kez daha Filistin meselesi ile sınanıyor" açıklamasında bulundu.

- İran: "Siyonistlerin insanlık dışı girişimleri ve cinayetleri" -

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik "vahşi kara saldırısı"nın "siyonist rejimin Filistin halkının kahramanca direnişi karşısındaki çaresizliğinin göstergesi" olduğunu vurguladı.

Bakanlık Sözcüsü Merziye Afham, ülkesinin "siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik vahşi kara saldırılarını şiddetle kınadığı belirtilerek, "Bu saldırı siyonistlerin insanlık dışı girişimleri ve cinayetlerine yeni bir sayfa daha ekledi" ifadesini kullandı.

İsrail'in kuşatma altında tutarak temel insani ihtiyaçlara erişimi kestiği Gazze halkına yönelik saldırılarının savaş suçu olduğunu ifade eden Afham, saldırılarının arkasında uluslararası kuruluşların Filistin halkını koruma sorumluluğu noktasındaki iradesizliklerinin bulunduğu görüşünü savundu.

- Mısır'da "derin kaygı" hakim -

Mısır'da darbenin ardından yönetime el koyan Abdulfettah es-Sisi'nin ilk icraatlarından biri Gazze'nin dünya ile tek bağı olan Refah sınır kapısını kapatılması olurken, İsrail'in son saldırıları Mısır'da sadece "kaygı" düzeyinde kaldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedr el-Abdulati, "Siviller, savaşın acılarından uzak tutulmalı, kayıpların yaşanmaması için taraflar sağduyulu olmalı ve karşılıklı olarak şiddet olaylarından uzaklaşılmalı" dedi.

- Arap Birliği, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı -

Arap Birliği, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması için BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik katliamlarını sürdürmesi durumunda Gazze'de insani dram yaşanabileceğine dikkati çekti. Ancak BMGK'nin daimi üyeleri arasında yer alan ABD'nin İsrail'e yönelik desteği nedeniyle sorunun çözümü doğrultusunda bir adım atılması beklenmiyor.

- Sudan'dan anlamlı çıkış -

Bu arada Sudan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında uluslararası tepkilerin "zayıflığını" kınadı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan  açıklamada, "İsrail'in askeri mekanizmaları karşısında savunmasız Filistin halkına acilen uluslararası koruma" talep edildi. Açıklamada, "Buna benzer herhangi bir adım atılmadan meşruiyetten, adaletten, insani değerlerden ve terörle mücadeleden bahsetmek manasız içi boş sözlerdir" denildi.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ise İsrail saldırılarına ilişkin "Filistin'in katli durdurulmalı" açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...