Tgrt Haber
18 May 2022 11:15 - Güncelleme : 18 May 2022 17:13

Dünyanın gözü bu duruşmada! Rus askerleri yargılanmaya başladı

Rus askeri, Ukrayna'yı işgalinden bu yana işledikleri savaş suçlarından dolayı ilk kez yargı karşısında. İlk duruşma bugün gerçekleşecek.

Dünyanın gözü bu duruşmada! Rus askerleri yargılanmaya başladı
Savaş suçu

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı günden beri pek çok savaş suçu işlediği iddia ediliyor. Bu suçlar sivillerin katledilmesinden işkenceye kadar geniş bir yelpazeye sahip. Bu konuda son çalışmalarını Ukraynalı savcılar tamamlamıştı. Bugün ilk kez duruşma gerçekleşecek. . Bu dava pek çok davanın ilki olabilir. 21 yaşındaki Rus askeri Vadim Shysimarin, 62 yaşındaki Ukraynalı bir sivili öldürmekle suçlandı. Shysimarin, 28 Şubat'ta Chupakhivka köyünde askeri araç konvoyunun Ukrayna güçlerinin saldırısına uğramasının ardından sivil bir araca ateş ettiği iddia ediliyor. Ayrıca daha sonra, Ukraynalı savaşçılardan kaçmaya çalışırken diğer dört askerle birlikte arabayı kullananın da o olduğu biliniyor.

SİVİLİ ÖLDÜRDÜ İDDİASI

Savcılara göre Shysimarin, ‘Ukraynalı askerlere ihbar etmesin diye bir sivili öldürmesi’ emrini uyguladı. Shysimarin bisiklete binen ve telefonuyla konuşan silahsız adamı vurarak öldürdü. Dava geçtiğimiz hafta bir ceza mahkemesinde açıldı. Ukrayna'nın başsavcısı Iryna Venediktova yaptığı açıklamada “O burada, elimizde” demişti. Sanık bu eylemleri için 10 ila 15 yıl hapis veya müebbet hapisle karşı karşıya

PEK ÇOK DAVA SIRADA 

Rus askeri olan Mihail Romanov da tecavüz ve cinayet işlemekle suçlanıyor. Önümüzdeki günlerde dava dosyası mahkemeye götürülecek. Romanov da Kiev yakınlarındaki Brovarsky bölgesindeki bir köyde bir eve zorla girmek, bir adamı öldürmek ve ardından karısına defalarca tecavüz etmekle suçlanıyor. Ukrayna başsavcısı tarafından kaydedilen Rusya’ya ait savaş suçlarının sayısı 11 bini aşmış durumda. UNICEF'in bildirdiğine göre, savaşta sadece nisan ayında en az 100 çocuk öldürülmüştü.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...