Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Temmuz 2014 09:41

Düşürülen Malezya uçağıyla ilgili bomba iddia

Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a yol alırken Ukrayna’nın doğusunda füzeyle vurulduğu anlaşılan uçak tüm dünyayı şoke etti

Düşürülen Malezya uçağıyla ilgili bomba iddia
malezya,uçağı,amsterdam,kuala lumpur,iddia,

ABD istihbaratı, ''Uçağın füzeyle vurulduğu kesin ancak kim tarafından ateşlendiğini tespit edemedik'' açıklaması yaptı. Ancak tüm oklar uçağın düştüğü bölgeyi kontrol eden Rusya yanlısı isyancıları gösterdi. İsyancıların daha birkaç hafta öncesinde uçağı vuran tipteki 'Buk' füze sisteminin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşması şüpheleri daha da artırdı. Ancak Ukrayna hükümeti tarafından yayınlanan iki ses kaydı sorumluları daha net bir şekilde ortaya koydu. Ses kaydında eski bir Rus istihbarat görevlisi olan İgor Bezler’in, ''Burada uçmaması gerekiyordu. Burası kahrolası bir savaş alanı'' dediği duyuluyor.
'İŞTE VURDUĞUMUZ KUŞUN GÖRÜNTÜSÜ' MESAJINI SİLDİ
Daha da önemlisi, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlık ilan ederek Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni kurduklarını ilan eden isyancıların ‘Savunma Bakanı’ olarak atadığı İgor Strelkov’un, Rus Facebook’u olarak bilinen VK sitesine, uçağın düştüğü saatlerde ‘Ukrayna’ya ait bir Antonov-26 düşürdük’ diye yazdığı ortaya çıktı. Strelkov bununla da kalmadı uçağın düşüş anını gösteren videoyu da, ‘İşte vurduğumuz kuşun düşüş görüntüsü’ diyerek siteye koydu. Uçağın Malezya Havayolları’na ait sivil yolcu uçağı olduğu anlaşılınca Strelkov her iki mesajını da hemen sildi ancak mesajı gören kişilerin aldığı ekran görüntüleri dün tüm Ukrayna basın organları tarafından ‘İşte suçun itirafı’ diye yayınlandı.
ÖLENLERDEN EN AZ 20'Sİ AMERİKALI
Öte yandan isyancılara verdiği destek nedeniyle batı ülkelerinin ağır yaptırımlarına maruz kalan Rusya lideri Vladimir Putin, isyancıların uçağı düşürmüş olma ihtimalini reddetmedi. Ancak, ''Eğer Ukrayna bu bölgeye askeri operasyonu tekrar başlatmasaydı bunlar olmazdı. Bu olaydan Ukrayna sorumlu'' açıklaması yaptı. Ölen yolcuların en az 20’sinin ABD’li olması nedeniyle Washington ile Moskova arasında yeni bir kriz ihtimali belirdi. Obama Putinle yaptığı telefon görüşmesinin ardından tarafsız bir soruşturmanın derhal yapılması gerektiğini açıkladı. Senatör John McCain ise, ''Bunu yapanlara cehennemi tattırmalıyız'' dedi.
RUSYA KARA KUTULARI ALMIYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 tipi uçağın kara kutularını almayacaklarını söyledi. Lavrov, ''Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde düşen  uçakla ilgili bir bildiri kabul edilmesinden yana. Konsey, trajedinin tarafsız bir şekilde araştırılması yönünde tutum sergilemeli'' dedi. Uçakta 80’i çocuk 298 kişi bulunuyordu. Yolcuların milliyetlerine göre dağılımı şöyle:


- 189 Hollandalı

- 4 BELÇİKALI

- 44 Malezyalı

- 27 Avustralyalı

- 20 Amerikalı

- 12 Endonezyalı

- 9 İngiliz

- 4 Alman

- 3 Filipinli

- 1 Kanadalı

- 1 Yeni Zelandalı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...