Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ocak 2015 18:19

Ebola için ilaç ve tıbbi malzeme desteği

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ebola ile mücadele kapsamında Gine, Liberya ve Sierra Leone'ye 150 tonluk ilaç ve tıbbi malzeme yardımında bulunulacağını bildirdi.

Ebola için ilaç ve tıbbi malzeme desteği
ebola, ilaç, destek,

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) Ebola salgınıyla mücadele kapsamında Gine, Liberya ve Sierra Leone'ye ilaç ve tıbbi malzeme yardımı gönderilmesi dolayısıyla Esenboğa Havalimanı kargo bölümünde düzenlenen törene katıldı. Konuşmasına "Özellikle Batı Afrika'da geçen yıl başlayan, Sierra Leone, Liberya ve Gine'de bugün itibarıyla yaklaşık 22 bin insanın etkilendiği ve 8 bin ölüm vakasının gerçekleştiği, yeni bir mikrobun oluşturduğu salgınla yani Ebola kriziyle karşı karşıyayız" sözleriyle başlayan Kurtulmuş, hastalığın özellikle başlangıcında çok hızlı yayıldığına işaret etti. Hastalığın ölümcül olduğunu dile getiren Kurtulmuş, önce kırsal bölgelerde başladığını ardından da yayılma trendi içine girdiğini anlattı.

Kurtulmuş, "Şu sıralarda yayılma hızının azaldığını sevinerek öğrenmiş durumdayız ama sonuç itibarıyla özellikle Afrika kıtasını çok ciddi şekilde etkileyen, Orta ve Batı Afrika'yı etkileyen önemli bir krizle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Ebola virüsünün ortaya çıkmasının ardından dünyada bu konuda bir hassasiyet oluştuğunu bildiren Kurtulmuş, yoksullukla iç savaşlarla terörle mücadele etmekte zorlanan Afrika kıtasının mazlum halklarına yardım edebilmek için BM nezdinde de bazı girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

-"Afrika'nın diğer sorunlarıyla mücadeleye dönüşür"-

Türkiye'nin de Ebola krizine karşı mücadele eden, bu mücadelede önde bulunan ülkelerden biri olarak yerini aldığını aktaran Kurtulmuş, "Türkiye'nin şu ana kadar yapmış olduğu yaklaşık 1, 5 milyon dolarlık bir yardım. 19 Ocak'ta Dışişleri Bakanlığının Birleşmiş Milletler Emanet Fonu ile yaptığı anlaşma çerçevesinde bu yardımın gerçekleştirilmesi süreci başladı" dedi.

Türkiye'nin gelecek dönemde daha fazla da katkı verebileceğini ifade eden Kurtulmuş, "Ümit ediyoruz ki sorun en kısa zamanda çözülür ve bu artık küresel ilgiyi oluşturmuş olan Ebola ile mücadele, başka şekilde Afrika'nın diğer sorunlarıyla mücadeleye dönüşür" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün yapılan faaliyetin Türkiye'nin genel ilgisinin dışında olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu da yaklaşık 150 ton tıbbi malzeme ve ilaç yardımı taahhüdüdür. AFAD üzerinden gerçekleştirdiğimiz bir yardım sürecidir. Bugün 150 tonun yaklaşık 54 tonunu göndereceğiz. Uçak gece 01.30 sularında havalanmış olacak ve bu yardımlar öncelikli olarak Gine'ye götürülecek. Arkasından 29 Ocak'ta nasip olursa ikinci uçağımız havalanacak ve kalan 100 ton civarındaki yardımı öncelikle Sierra Leone'ye, arkasından da Liberya'ya aynı seferde bırakmış olacak. Toplamda yapacağımız bu 150 tonluk yardımın karşılığı 4 milyon lira civarındadır. Afrika'ya bu yardımları yapmaya devam edeceğiz."

Afrika halklarının savaşlarla kıtlıklarla yokluklarla mücadele ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, sadece Ebola krizi dolayısıyla değil her vesileyle Afrika'nın mazlum halkının yanında olduklarını ortaya koymaya gayret ettiklerini söyledi.

Bunun vicdani, insani ve İslami sorumlulukları olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Afrika'nın bu acil sorunuyla ilgili mücadelenin içinde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını, ellerinden gelen yardımı yapmaya devam edeceklerini belirtti.

-"Bu yoksulluk yetmiyormuş gibi iç savaşlarla mücadele ediyorlar"-

Afrika'nın genel durumuna da değinen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Afrika maalesef hiç kendi başına bırakılmadı. Afrika her zaman önce köleleştirmenin, arkasından yer altı, yer üstü kaynaklarının talan edilmesinin, arkasından bütün Afrika'nın özgürlüklerinin elinden alınmasının yaşandığı, maalesef kara talihli bir kıta oldu. Bütün güzelliklerine, insanlarının bütün güçlülüğüne rağmen Afrika hep işgale uğradı, hep sömürüldü, yağmalandı, insanlar açlıkla kıtlıkla katliamlarla, işgallerle, sömürülerle karşı karşıya bırakıldı."

Afrika'daki katliamlara işaret eden Kurtulmuş, kıtanın tarihi boyunca, özellikle son 100 yılda ciddi işgallerin, iç savaşların, yoklukların içinde kaldığını vurguladı.

Kurtulmuş, iki gün önce Somali'de bulunduklarını anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Somali'de, Cibuti'de gördüklerimiz gerçekten insanların yüreklerini dağlıyor. İnsanlar bir taraftan açlıkla mücadele ediyorlar. Ev dememiz bile mümkün olmayan tenekelerden veya kağıt parçalarından, birtakım naylonlardan oluşturdukları barakalarda yaşıyorlar. Bizim kuş yemi olarak kullandığımız malzemeleri, en basit yiyecek türlerini sabah akşam yemeklerinde yiyerek, sabah çorbasını, akşam pilavını yaparak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu zengin kıtanın insanlarına bu yoksulluk yetmiyormuş gibi iç savaşlarla mücadele ediyorlar. Bu yetmiyormuş gibi şimdi bir de neokolonyalizmin yeni bir aracı olarak terör ortaya çıkıyor. Zavallı Somali halkı bu yoksulluk ve çaresizlikle bir taraftan mücadele ediyor, diğer taraftan da yiyecek ekmeği olmayan bu insanların elinde son model otomatik silahlarla faaliyette bulunan terör örgütleri bu insanların arasında boy gösteriyor."

Afrika'nın hem insani hem siyasi trajediyi yaşadığını hem de baskıların, işgallerin yaşandığı bir bölge olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bütün insanlığın da bu gelişmelere eli kolu bağlı şekilde baktığını belirtti.

-"Hakkaniyete dayalı yeni bir dünyanın oluşturulması için"-

"Bugün Batı dünyasındaki, gelişmiş ülkelerdeki kaynaklar, gelişmiş ülkelerin, hatta dünyanın sahip olduğu imkanlar adil bir şekilde, hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmış olsaydı bugün Afrika'da açlıktan, kıtlıktan hatta bu hastalık salgınlarından bahsetmek mümkün olmayacaktı" ifadesini kullanan Kurtulmuş, hastalığın yayılmasında kıtlığın ve yokluğun da etkili olduğunu anlattı.

Afrika'nın artık kendi ayakları üzerine bırakılmasını dileyen Kurtulmuş, Afrika'nın sömürülerin, işgallerin, neokolonyalizmin yeni yöntemlerinin uygulandığı bir bölge olmaktan kurtarılmasını istedi.

"Ümit ediyorum ki bugün karşılaştığımız insani süreç, yani Ebola krizine karşı verdiğimiz mücadele aynı zamanda sadece hastalıkla mücadelenin değil Afrika'nın kara talihinin değiştirilmesi için de bir mücadelenin başlangıcı olsun" diyen Kurtulmuş, Afrika'nın yer altı ve yer üstü kaynaklarının postmodern zamanlarda da sömürülmemesini temenni etti.

Kurtulmuş, "Afrika halkıyla kol kola verdiğimiz mücadele hem yeni bir Afrika'nın oluşması için başlatılan bir mücadeledir hem adalete hakkaniyete dayalı yeni bir dünyanın oluşturulması için verilen bir mücadelenin bir parçasıdır" görüşünü bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...