Tgrt Haber
18 Ağustos 2022 17:00 - Güncelleme : 18 Ağustos 2022 17:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti dünya basınında: Barış Erdoğan'ın varlığına bağlı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna'nın Lviv şehrinde görüşmesi dünya basınının manşetlerinde yer aldı. Kritik zirveye ilişkin yapılan haberlerde Rusya ve Ukrayna arasındaki barışın Erdoğan'a bağlı olduğu yazıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti dünya basınında: Barış Erdoğan'ın varlığına bağlı
recep tayyip erdoğan,volodimir zelenskiy,ukrayna

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin daveti üzerine bu sabah Ukrayna'ya gitti. Uçakla Polonya'nın Rzeszow şehrine gitmesinin ardından karayoluyla Lviv'e geçen Erdoğan, Ukrayna lideri ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. İkilinin zirvesinin ardından da Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le üçlü zirve başlayacak. Dünyanın gözü bu görüşmedeyken basın da manşetlerine Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretini taşıdı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti dünya basınında: Barış Erdoğan'ın varlığına bağlı

SAVAŞIN SONA ERMESİNİN YOLLARI ARANIYOR

Uluslararası haber ajansları zirveye dair gelişmeleri 'acil' koduyla duyurdu. ABD'nin Washington Post gazetesi, ''Ukrayna, Türkiye ve BM liderleri Perşembe günü Lviv'de bir araya gelecek" başlığıyla gazetesine taşıdığı haberinde şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'nin davetini kabul etti ve küresel tahıl krizini hafifletmeye yardımcı olmak için Ukrayna tahılının dünya pazarlarına gönderilmesine izin veren anlaşmayı gözden geçirmek ve altı aylık savaşı sona erdirmenin yollarını görüşecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti dünya basınında: Barış Erdoğan'ın varlığına bağlı

''BARIŞ ERDOĞAN'IN VARLIĞINA BAĞLI''

Al Jazeera'den Teresa Bo, BM başkanı Antonio Guterres'in Ukrayna ve Türk cumhurbaşkanlarıyla yapacağı görüşmeden önce batı Ukrayna şehri Lviv'e geldiğini aktardı. Lviv'den konuşan Bo, "Şehri geziyor, üniversitelere gidiyor ve burada Ukraynalı milletvekillerinin Birleşmiş Milletler tüzüğünde uluslararası insancıl hukuk taslağının hazırlanmasında oynadıkları rol hakkında konuşuyor" dedi. Al Jazeera muhabiri Bo ayrıca, üçlü görüşmenin barış için bir şans sunduğunu söyledi. Batı Ukrayna kentinden konuşan Bo, üçlü görüşmelerin üç ana konuya odaklanacağını söyledi.

Tartışılacak ilk konunun, dünyanın diğer bölgelerine yapılan tahıl ihracatı olduğunu aktaran Bo, "Üzerinde durulacak ikinci konu ise Mart ayında Rus kuvvetlerinin ele geçirerek üs kurduğu nükleer santral Zaporizhzhia'da neler olduğu" açıklamasında bulundu.

Bo, "Uluslararası toplum, uzmanların savaşı kontrol etmek için bölgeyi ziyaret etmesine izin verilmesini umuyor" dedi. Bo, üçüncü konunun, Ukrayna'daki anlaşmazlığa siyasi bir çözüm bulma olasılığının Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın varlığına bağlı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti dünya basınında: Barış Erdoğan'ın varlığına bağlı

''ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR İÇİN SEBEPLERİ VAR''

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin Erdoğan'a teşekkür için nedenleri olduğunu ifade eden Politico, tahıl krizinde Türkiye'nin öncü olmasını ve arabulucuk olmasına, İstanbul'da imzalanan Tahıl Sevkiyatı Antlaşması'na da değinerek Karadeniz'de tarafsız bir güç olduğunu yazdı

"Zelenskiy, BM Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nı Lviv'de ağırlıyor" başlıklı haberinde VOA, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'nın başlattığı savaşa siyasi çözüm bulmak için görüşeceklerini yazdı. Haberde gıda krizini hafifletmeye yönelik çabalar devam ederken, gemilerin artık BM ve Türkiye'nin Temmuz ayı sonlarında Rusya ve Ukrayna ile arabuluculuk yaptığı anlaşma uyarınca yola çıkabildiğini yazdı.

''ERDOĞAN'IN ÇALIŞMALARI SAYESİNDE ÇOK ŞEY BAŞARILDI''

France 24'ün dış haberler bölümünün baş editörü Rob Parsons, görüşmenin belirli konularda ilerleme, özellikle de Odesa'dan Boğaz üzerinden Akdeniz'e tahıl ihracatıyla ilgili olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan övgüyle bahseden Parsons, şu ifadeleri kullandı:

"Odesa üzerinden tahıl ihracatında bir vardiya sağlamak için nüfuzunu kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmaları sayesinde şimdiden çok şey başarıldı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...