Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Haziran 2016 14:46

Ermeni tasarısına 1 gün kala Merkel'den önemli karar

Merkel, Dışilişkiler Bakanı Steinmeier ve Başbakan yardımcısı Gabriel'in 'Ermeni soykırımı tasarısı' oylamasına katılamayacakları belirtildi.

Ermeni tasarısına 1 gün kala Merkel'den önemli karar
merkel, ermeni soykırımı tasarısı,

Almanya Başkanı Angela Merkel, Dışilişkiler Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan yardımcısı, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel'in yarın Federal Meclisteki "Ermeni soykırımı yasa tasarısı" oylamasına katılamayacakları belirtildi.

MERKEL EĞİTİM KONGRESİNE KATILACAK

Alman medyasında yer alan haberlere göre Merkel yarın aynı saatlerde Berlin'de "dijital eğitim"konusunda düzenlenen bir kongreye konuşmacı olarak katılacak.

Dışilişkiler Bakanı Steinmeier'in de çok uzun süreden beri planlanan Latin Amerika gezisine katılacağı ifade edilirken, SPD Genel Başkanı Gabriel'in ise içerik olarak tasarıyı desteklediği, ancak yine çok önceden planlanan "Alman İnşaat Endüstrisi Günü" vesilesiyle düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılacağı için, Federal Meclisteki oylamaya katılamayacağı ifade edildi.

HÜKÜMETTEN SADECE ONLAR KATILACAK

Hükümet kanadından Meclisteki oylamaya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe ve Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks katılacak.

Alman parlamentosunda Ermeni tasarısı oynalacak

Dışilişkiler Bakanı Steinmeier, "Ermeni soykırımı" konusunda başkent Berlin'de şöyle konuşmuştu:

“Olayın 100 yıl önce yaşanmış olması, bir parlamentonun bu soruyu tartışmasının önünde bir engel değil. Bu sadece Alman Parlamentosu'nun Ermeni tasarısında söz konusu değil, Avrupa'da diğer parlamentolar da tarihsel sorunları ele alıp gerektiği yerde yeniden değerlendirme yapıyor. Ben hep bu tarihi olayla 100 yıl sonra da ilgilenilmesinin gerekli olduğu sinyalini verdim.”

SPD'nin tasarıya onay vereceğini de belirten Steinmeier, mülteci sözleşmesinin bozulacağı endişelerinin çok büyük rahatsızlık oluşturduğunu belirterek şöyle devam etti: “Biz İstanbul'da Dünya İnsani Yardım zirvesinde yeni ve eski Türk hükümet yetkilileriyle görüşme fırsatı bulduk. Şahsi izlenimim bu görüşmelerden sonra, sadece Alman gazetelerini okuduğumda edindiğim izlenimden biraz daha farklı. İzlenimim, çoğu Türkiye'de bu konunun büyütülmesini istemiyor.” Steinmeier, Türkiye'nin tasarı olayını, mülteci sözleşmesini iptal etmek için kullanacağını sanmadığını söyledi.

SARKİSYAN'DAN KÜSTAH ÇAĞRI
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, yarın Almanya Parlamentosu'nda oylanacak olan ve 1915 Olayları'nı “soykırım” diye niteleyen tasarıyla ilgili Alman vekillere çağrıda bulundu.

Sarkisyan, Alman vekillerden "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara-Berlin ilişkilerinin zarar göreceği uyarılarına boyun eğmemelerini ve 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanıyan yasayı kabul etmelerini" istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...